Ароматна Питка с Бира

25/04/2018
"Открихме още едно чудесно приложение на бирата - с нея правим вълшебна питка "
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 022
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 520 г + за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г жива
  • захар - 130 г + за поръсване на питката
  • бира - 240 мл светла
  • олио - 40 мл
  • масло - 50 г разтопено
  • прясно мляко - 125 мл
  • ромова есенция - 3 - 4 капки
  • ванилия - 2 прахчета
  • сусам - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко със една лъжичка от захарта. Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете бирата - на стайна температура, олиото, есенцията, шупналата мая и разбитите със захарта и ванилията яйца - заделете от тях половин жълтък за намазване накрая.

2. Замесете гладко еластично тесто, като си добавяте по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите. В началото ще ви е трудно, но после тестото става много приятно, пухкаво и нелепнещо, имайте търпение и месете поне 15 минутки.

3. Върнете го в купата, леко намазнена и оставете да втаса за 1 час и 30 минути, след което разточете на една или няколко тънки кори, мажете обилно с масло и от тях изрязвайте кръгчета с диаметър около 6 см.

Полагайте 5 по 5 застъпвайки ги и всяка петица кръгове навивайте - ще се образуват красиви розички. Подреждайте ги в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка около 25 см диаметър и оставете във включена на 45 градуса фурна, докато бухнат и втасат отново (20-30 мин максимум)

4. Намажете внимателно, без да притискате с разбития с малко вода жълтък, и поръсете със захар и сусам.

5. Изпечете в загрята на 175 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Ако бързо хване златист загар, намалете фурната на 160 градуса след 10-тата минута.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар