Гевречета за Коледа

Катя Катя Новак
22/12/2012
"Коледа не може да мине без пуйка, както и без традиционните коледни гевречета "
Приготвяне35 мин.
Готвене25 мин.
Общо60 мин.
Порции20 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо15 712
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта омесете твърдо тесто.

По време на омесването добавяйте и мазнината, която е предварително разтопена.

Оставете тестото на втаса за 30 минути. От него оформете топчета, колкото орех. Всяко топче направете с длани на пръчици с дължина около 12 см.

От пръчиците завийте гевречетата и щом отново втасат, ги сложете да се изпекат.

Вече изстиналите гевречета намажете със сироп от 3 с.л. вода и 3 с.л. пудра захар или ги поръсете с ванилова захар.

Рейтинг

5 6
4 2
3 1
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Сияна
Сияна
21.12.2014 08:57
"Всяка домакиня знае" не е оправдание че рецептата е неточна. Има и такива дето не знаят. Не се пишат рецепти и някои неща да са по подразбиране. Все пак има хора, които не са правили и не знаят.
1
0
Дани
Дани
30.09.2013 21:26
Много си е добра даже рецептата! Понеже авторката не е отговорила на въпросите(може да е решила, че отговорите се съдържат в самата рецепта и не е нужно да се обяснява едно и също нещо два пъти, или пък не ги е видяла) ще се опитам да го направя аз.
1. Именно от първото изречение се започва с маята. Всяка домакиня знае, че прясната мая, а понякога и сухата се подлага на втасване преди да се замеси тесто, т.е. маята се разтваря със захарта, 2 с.л. брашно и 100 мл. прясно мляко докато шупне. В случая в рецептата виждам 10 с.л., поне 5 от тях са за маята.
2. Олио не пише, но пише масло. Ако на това не му викаш мазнина? - не знам какво друго може да е.
3. Пише "Щом отново втасат..." Ами оставят се да втасат, докато втасат. И човек, който за пръв път вижда тесто, би могъл да направи разликата между втасало и невтасало, познава се лесно, втасалото тесто е увеличило поне два пъти обема си.

НЕТОЧНОСТИ в рецептата не виждам никъде. А неясноти за някои очевидно има. Няма страшно, с питане и желание всичко се научава. Надявам се да съм била полезна...
0
1
Ади
Ади
29.12.2012 19:27
НЕТОЧНА РЕЦЕПТА !
1. Как така втасалата мая още от 1 изречение?
2. Каква мазнина? Никъде не пише олио или т.н
3. Не пише за колко време да се оставят да втасат
МОЛЯ ИЗЯСНЕТЕ НЕТОЧНОСТИТЕ
1
0