Начин на приготвяне
От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта омесете твърдо тесто.
По време на омесването добавяйте и мазнината, която е предварително разтопена.
Оставете тестото на втаса за 30 минути. От него оформете топчета, колкото орех. Всяко топче направете с длани на пръчици с дължина около 12 см.
От пръчиците завийте гевречетата и щом отново втасат, ги сложете да се изпекат.
Вече изстиналите гевречета намажете със сироп от 3 с.л. вода и 3 с.л. пудра захар или ги поръсете с ванилова захар.
Коментари
1. Именно от първото изречение се започва с маята. Всяка домакиня знае, че прясната мая, а понякога и сухата се подлага на втасване преди да се замеси тесто, т.е. маята се разтваря със захарта, 2 с.л. брашно и 100 мл. прясно мляко докато шупне. В случая в рецептата виждам 10 с.л., поне 5 от тях са за маята.
2. Олио не пише, но пише масло. Ако на това не му викаш мазнина? - не знам какво друго може да е.
3. Пише "Щом отново втасат..." Ами оставят се да втасат, докато втасат. И човек, който за пръв път вижда тесто, би могъл да направи разликата между втасало и невтасало, познава се лесно, втасалото тесто е увеличило поне два пъти обема си.
НЕТОЧНОСТИ в рецептата не виждам никъде. А неясноти за някои очевидно има. Няма страшно, с питане и желание всичко се научава. Надявам се да съм била полезна...
1. Как така втасалата мая още от 1 изречение?
2. Каква мазнина? Никъде не пише олио или т.н
3. Не пише за колко време да се оставят да втасат
МОЛЯ ИЗЯСНЕТЕ НЕТОЧНОСТИТЕ