Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Глава от мерлуза на скара

Глава от мерлуза на скара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Глава от мерлуза на скара
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Когато храната е не просто храна, а ритуал с традиции"

Необходими Продукти

  • глава от мерлуза - от 3 - килограмова риба ( +2 - 3 пръста от тила)
  • миди - 10 - 12 бр. бели пясъчни
  • чесън - 2 скилидки
  • бренди - 4 с.л.
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - 4 - 5 с.л.
  • магданоз - 2 стръка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата, като отстраните перките в частта на главата, както и зъбките - направо може да срежете челюстта от нивото на очите. Използваме главата плюс три пръста от тила на рибата.

Разтворете и премахнете костта от тила и натъркайте обилно със зехтин и сол от всички страни.

Пригответе скарата и когато въглените са живи и излизат тук-там пламъчета поставете решетката ниско и сложете главата с тила - разтворен и с кожата нагоре. Щом се запече за 5 минути обърнете откъм кожата за 8-10 минути.

През това време сгорещете останалия зехтин в тиган и сложете чесъна и мидите. Когато мидите се отворят, посолете и налейте лимоновия сок и брендито. Гответе така максимум минутка.

Готовата рибна глава извадете върху чиния за сервиране и залейте със овкусения зехтин и мидите. Поръсете с магданоз и сервирайте.

Това ястие се приготвя по подобен на баския стил Орио, но има някои разлики. Тук основният акцент е главата на рибата, която в случая с Мерлузата съдържа много месце и е изключително вкусна, най- малкото - ще отдели сокове, които ще се смесят със сосчето и ще го направят още по- вкусно. В самият тил на такъв размер и грамаж риба пък има толкова месо, с което спокойно да се нахранят двама души.

Сервирането на една риба с главата, от край време има своят смисъл, и той е да се покаже че тя е прясна и качествена, тъй като при застоялата всички знаем, че главата първа започва да се разваля и замирисва. Това е защото в нея именно се съдържат най-ценните есенции и вкусове, които и са най- малко издръжливи.

Така демонстрирайки свежестта на прясно уловената риба, хората са открили и колко вкусна е самата глава, сервирайки я вече не само за показност и ритуал, а и за да си я похапнат с наслада.

Опитайте и и се насладете и вие!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: