Начин на приготвяне
Тиган с незалепващо покритие.
Средна температура на котлона - от 9-та степен на 6-та.
Яйцата се счупват в купа, добавя се сол и прясно смлян череп пипер и с вилица се разбиват.
Магданозът се наситнява, или друг вид зелени билки, и се прибавя към яйцата, отново се разбива.
Маслото се разтопява в тигана, изчаква се да се сгорещи и се изливат яйцата. След няколко секунди те започват да се стягат и с шпатула се разбъркват в кръгово движение, като се разтръсква и тиганът.
Поръсва се и настърганото сирене и внимателно с шпатулата се отлепя единия край и се навива до половината, а с другата ръка се почуква дръжката на тигана, за да се отлепи омлетът и се сгъва навътре другата страна, към средата.
Наклонява се тиганът и внимателно се изсипва омлетът в затоплена чиния.
Източник: MasterChef Joel Mielle
Има много начини за приготвяне на омлет и всяка страна си има свой стил. Рецептата по принцип е елементарна, но си има техника на приготвяне. Класическият френски омлет обикновено е в бледозлатист цвят без запечени петна отгоре и това го прави фин и деликатен и най-важното е отвътре да има нежна и влажна структура.
Прави се с по-фини зелени подправки, като магданоз, естрагон или сварено нежно пуешко месо. По избор може да се добави и малко настърган трюфел.
Коментари