Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Празничен агнешки дроб с гарнитура от спанак, киноа и горски гъби

Празничен агнешки дроб с гарнитура от спанак, киноа и горски гъби

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Празничен агнешки дроб с гарнитура от спанак, киноа и горски гъби
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"За онези, които не се боят да разчупят традицията - Празничен агнешки дроб с гарнитура от спанак, киноа и горски гъби"

Необходими Продукти

  • агнешки дроб - 4 котлета
  • сода бикарбонат - 1 с.л.
  • растителна мазнина - 1 с.л.
  • За гарнитурата
  • спанак - 500 г
  • киноа - 1 ч.ч., сварена
  • горски гъби - 1 буркан, консерва
  • зелен лук - 3 стръка
  • джоджен - 3 стръка, свеж
  • масло - 45 г
  • сол
  • черен пипер
  • За пюрето от моркови
  • моркови - 300 г
  • масло - 20 г
  • сметана - 50 мл
  • жълтъци - 3 бр. от пъдпъдък
  • брашно - 2 с.л.
  • моркови - 270 г
  • куркума - 1 - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • За майонезения сос
  • майонеза - 5 с.л.
  • джоджен - 4 стръка
  • левурда - 6 листа
  • магданоз - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Котлетите от черния дроб измиваме добре и отстраняваме всички сухожилия. Трябва да са с дебелина 1 см. Поставяме ги в купа със студена вода и сода за около 35 минути. В алкализираната водата черният дроб става с по-крехка и сочна текстура.

Изплакваме добре, отцеждаме и подсушаваме черния дроб. Намазваме го с растителната мазнина и го запичаме от двете страни в нагорещен тефлонов тиган. Поставяме запечените котлети в йена глаз тавичка, като ги посоляваме след топлинната им обработка и похлупваме с капак. Така запазваме температурата на котлетите и задушавайки се те отделят сос, който по-късно ще ни бъде необходим.

За гарнитурата почистваме и измиваме добре всички зелении - спанак, зелен лук и джоджен. Нарязваме ги и ги сотираме в масло в нагорещен тиган. Прибавяме и отцедените от маринатата горски гъби.

Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. След като се задушат добре поръсваме със ситно нарязания джоджeн. Киноата е предварително сварена. Прибавяме я към зелената гарнитура, разбъркваме и оставяме настрана до котлона.

Следва да приготвим морковеното пюре, чийто вкусове се допълват с тези на запечения агнешки дроб. Измитите и почистени моркови сваряваме в подсолена вода. Пасираме ги и претриваме прец цедка.

Морковеното пюре прибавяме прибавяме към светлата запръжка. За целта в масло запържваме брашното, като разреждаме със соса от изпечения дроб и сметаната. Варим около 10 минути.

След като го отстраним от огъня прибавяме жълтъците и куркумата, като разбъркваме пюрето до хомогенност. Ако е гъсто, можете да разредите леко с морковената отвара.

За колорит в чинията прибавих и зелен чесново-майонезен сос, който се приготвя много лесно. В купа пасирах зелените подправки - джоджен, магданоз и левурдата. Прецедих ги и прибавих от сока им към майонезата.

Поднасяме агнешкия дроб в затоплена порцеланова чиния. Гарнираме със спанака и киноата. Щприцоваме морковеното пюре и зеления майонезен сос с въображение. Аранжираме с горски гъби и цветове от теменужка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: