Начин на приготвяне
Котлетите от черния дроб измиваме добре и отстраняваме всички сухожилия. Трябва да са с дебелина 1 см. Поставяме ги в купа със студена вода и сода за около 35 минути. В алкализираната водата черният дроб става с по-крехка и сочна текстура.
Изплакваме добре, отцеждаме и подсушаваме черния дроб. Намазваме го с растителната мазнина и го запичаме от двете страни в нагорещен тефлонов тиган. Поставяме запечените котлети в йена глаз тавичка, като ги посоляваме след топлинната им обработка и похлупваме с капак. Така запазваме температурата на котлетите и задушавайки се те отделят сос, който по-късно ще ни бъде необходим.
За гарнитурата почистваме и измиваме добре всички зелении - спанак, зелен лук и джоджен. Нарязваме ги и ги сотираме в масло в нагорещен тиган. Прибавяме и отцедените от маринатата горски гъби.
Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. След като се задушат добре поръсваме със ситно нарязания джоджeн. Киноата е предварително сварена. Прибавяме я към зелената гарнитура, разбъркваме и оставяме настрана до котлона.
Следва да приготвим морковеното пюре, чийто вкусове се допълват с тези на запечения агнешки дроб. Измитите и почистени моркови сваряваме в подсолена вода. Пасираме ги и претриваме прец цедка.
Морковеното пюре прибавяме прибавяме към светлата запръжка. За целта в масло запържваме брашното, като разреждаме със соса от изпечения дроб и сметаната. Варим около 10 минути.
След като го отстраним от огъня прибавяме жълтъците и куркумата, като разбъркваме пюрето до хомогенност. Ако е гъсто, можете да разредите леко с морковената отвара.
За колорит в чинията прибавих и зелен чесново-майонезен сос, който се приготвя много лесно. В купа пасирах зелените подправки - джоджен, магданоз и левурдата. Прецедих ги и прибавих от сока им към майонезата.
Поднасяме агнешкия дроб в затоплена порцеланова чиния. Гарнираме със спанака и киноата. Щприцоваме морковеното пюре и зеления майонезен сос с въображение. Аранжираме с горски гъби и цветове от теменужка.