Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Заек на фурна със сметана и пресни картофи

Заек на фурна със сметана и пресни картофи

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Заек на фурна със сметана и пресни картофи
Снимка: Даниела Русева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Пролетно изкушение за всички, които обичат ароматни и сочни специалитети със заешко месо"

Необходими Продукти

  • заек - 1. 6 кг домашен
  • картофи - 10 бр. пресни дребни
  • зелен лук - 10 стръка
  • пресен чесън - 3 стръка
  • заквасена сметана - 150 г
  • бяло вино - 150 мл
  • вода - 100 мл
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • девесил - 3 стръка
  • джоджен - 3 стръка
  • олио - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се измива добре и се нарязва на порции. Пресният лук и чесън се нарязват и се пускат да се задушат за кратко в тенджера с малко олио.

Прехвърлят се в тавичка, в която се слагат и обелени пресните картофи, срязани на половинки.

Сметаната се разбърква добре с лъжица да стане гладка. В чиния се смесват брашното, червения пипер, 2 щипки смлян черен пипер, 2 щипки сол и зехтина.

Вземат се две лъжици от тази смес и се разбъркват със сметаната. Картофите също се поръсват с 2 щипки сол.

При тях се пускат 2-3 дафинови листа и няколко зърна черен пипер. Всяко парче месо се намазва с една лъжичка от сметаната и с пръсти се втрива. След това месото се топва в купичката със зехтина и отново с пръсти се омазнява от двете страни.

Така се подрежда върху картофите и се поръсва с накълцан девесил и джоджен. Добавя се виното и малко водичка, след което тавата се покрива с алуминиево фолио.

Слага се в загрята фурна и се пече покрито на 180 градуса час и половина. След това фолиото се отстранява. Върху всеки къс месо се поставя по малко краве масло. Тавата отново се връща във фурната да се запече месото за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: