Начин на приготвяне
Заекът се измива добре и се нарязва на порции. Пресният лук и чесън се нарязват и се пускат да се задушат за кратко в тенджера с малко олио.
Прехвърлят се в тавичка, в която се слагат и обелени пресните картофи, срязани на половинки.
Сметаната се разбърква добре с лъжица да стане гладка. В чиния се смесват брашното, червения пипер, 2 щипки смлян черен пипер, 2 щипки сол и зехтина.
Вземат се две лъжици от тази смес и се разбъркват със сметаната. Картофите също се поръсват с 2 щипки сол.
При тях се пускат 2-3 дафинови листа и няколко зърна черен пипер. Всяко парче месо се намазва с една лъжичка от сметаната и с пръсти се втрива. След това месото се топва в купичката със зехтина и отново с пръсти се омазнява от двете страни.
Така се подрежда върху картофите и се поръсва с накълцан девесил и джоджен. Добавя се виното и малко водичка, след което тавата се покрива с алуминиево фолио.
Слага се в загрята фурна и се пече покрито на 180 градуса час и половина. След това фолиото се отстранява. Върху всеки къс месо се поставя по малко краве масло. Тавата отново се връща във фурната да се запече месото за 10 минути.