Софийски тутманик

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Софийски тутманик2 / 2
04/01/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Този разкошен Софийски тутманик с много сирене е сред любимите ни от българската кухня"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 броя
  • сирене - 500 г краве
  • вода - 400 мл хладка
  • масло - 1 пакетче (125 гр) краве
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л. ябълков
  • сол - щипка
  • яйца - 1 жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята с топлата вода, захар и няколко с.л. брашно. Щом се е активизирала, добавете солта, ябълковия оцет, разбитите яйца и пресято брашно. Замесете меко и еластично тесто, което трябва да се раздели на 8 топки.

Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат, докато удвоят обема си.

Разтопете маслото. Всяка топка тесто се потапя в маслото. Разтегляйте топките с ръце на кора с диаметър около 30-40 см. Всяка кора намазвайте с масло и поръсвайте с натрошено сирене щедро. По 2 кори се подреждат така една върху друга и се оформят на руло, като трябва да приготвите общо 4 такива рула.

Сложете рулата в подмазнена тава на охлюв, като краищата се съединяват. Отгоре намажете с разбит с малко вода жълтък и пожелание поръсете със сусам.

Оставете софийският тутманик да почине за около 15 минути и го пъхнете да се изпече в загряна умерена фурна на 200 градуса около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
516
410
33
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниела
Даниела
рецептата е копирана от един друг сайт затова авторката е публикувала така рецептата, надали я е изпробвала, иначе щеше да коригира рецептата
14.05.2014 14:23
1
1
Покажи всички подкоментари
Магдалена
Магдалена
Никога не вземам под внимание колко е брашното в една рецепта.Колкото поеме,то се усеща.
06.01.2014 13:03
валя
валя
Който хич го нямя в кухнята така говори че'БРАШНОТО Е МНОГО".Когато нещо се меси никога със точност не можеш да кажеш колко брашно ще отиде.Месиш докато усетиш тестото.
26.11.2013 18:31
4
1
Покажи всички подкоментари
Катерина
Катерина
Стана страхотен, благодаря за уникалната рецепта!
P.S. С 800 гр. брашно :))
03.11.2013 17:21
1
zelda
zelda
трябва да творите в кюхнята,а не да чакате да ви кажат колко брашно да сложите.Мислете.
28.08.2013 10:28
весталкаецептите трчбва да са тоюни
весталкаецептите трчбва да са тоюни
рецептите трябва да са точни-мина времето на баба ти-на око....Наистина брашното е много...
17.08.2013 17:50
2
1
Пенка
Пенка
супер стана само че го наредих като слънце в средата навита кора а от страни корите ги нарязах на четери и като лъчи супер стана снимала сам го но по нататака
17.08.2013 13:14
:)
:)
получи се страхотно
01.06.2013 18:11
1
1
Симо
Симо
Ами сложи по-малко брашно или добави малко водаа...какви хора сте, не е за вярване...
23.02.2013 12:50
2
нинива
нинива
Нищо не стана! Брашното е много!
23.02.2013 11:15
Мария Симеонова
Мария Симеонова
Благодаря за рецептата!Получи ми се перфектно!
05.02.2013 17:03