Свински карета със сос Жу

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Свински карета със сос Жу
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
225 мин.
Порции
6
"Карета, но задължително със сос Жу, така да знаете"

Необходими Продукти

  • свинска рибица - 800 г
  • сол
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • чесън - 1 скилидка
  • риган - 1 с.л., изсушен
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • мащерка - 4 - 5 стръка, прясна
  • розмарин - 1 малко клонче
  • За сос Жу
  • моркови - 3 бр.
  • шалот - 5 бр.
  • манатарки - 60 гр., изсушени
  • чесън - 1 скилидка
  • червено вино - 100 мл
  • телешки бульон - 200 мл
  • За конфитирания лук
  • червен лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • червено вино - 50 мл
  • мед - 1 с.л.
  • балсамов оцет - 50 мл
  • За гарнитурата
  • моркови - 6 бр.
  • картофи - 6 бр., пресни
  • масло - 60 г
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • сусам - 1 с.л., черен
  • чушки - 1 бр. маринована пиперка
  • сол
  • пипер - меланж
  • кълнове - от люцерна
  • градинска салата - листа
  • мащерка - листенца за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме добре свинската рибица, като отстраняваме от нея ципите и сухожилията. В хаванче стриваме черния пипер, ригана, солта и скилидката чесън.

Прибавяме растителната мазнина и смесваме съставките на паста. Втриваме я добре, масажирайки месото с пръсти.

Поставяме рибицата в намазнена тава.

Манатарките накисваме в телешкия бульон за 35 минути. Картофите измиваме добре и ги подваряваме цели в подсолена вода за 7 минути. Изваждаме ги и ги подреждаме в тавата около месото. Притискаме ги леко към дъното на тавата с лъжица-преса за картофи. В средата правим малко кратерче, в което слагаме по чаена лъжица от маслото.

Морковите и шалота почистваме и подреждаме цели в тавата. Прибавяме манатарките, заедно с овкусения от тях бульон, червеното вино, мащерката и клончето розмарин. Покриваме тавата с алуминиево фолио.

Печем за 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 140 градуса и ястието се допича за 2 часа.

Време е да приготвим конфито. Лука и моркова нарязваме на зарчета. Глазираме ги в тиган с упоменатите продукти, докато течността се редуцира. Оставяме настрана, готово за сглобяваме в чинията.

Готовата изпечена свинска рибица изваждаме от фурната. Поставяме месото върху дъска, за да почине около 30 минути. Картофите прехвърляме в чиния, която оставяме близо до фурната, за да запазим топлината им. Пасираме 1 от тях на пюре за аранжиране.

От шесте моркова приготвяме пюре. Смесваме ги с прясното мляко, масло, сол и пипер на вкус.

За приготвянето на сос ЖУ е необходимо да прехвърлим течността от печеното в купа за пасиране, заедно с шалота, манатарките, чесъна и двата моркова. Пюрираме до гладкост. Ако е необходимо редуцираме соса в малка касерола до желаната гъстота (внимавайте, защото по време на охлаждане, сосът се сгъстява).

Готови сме за сглобяване. Месото нарязваме на порционни парчета. Подреждаме ги по 3-4 в средата върху пюрето от моркови. Поръсваме го с леко запечени сусамови семена за вкус и колор в чинията.

Около него поставяме по лъжица от конфитираните лук и морков.

Поставяме по един запечен до златисто и ухаещ на масло картоф. Гарнираме с листа от градинска салата и кълнове от люцерна. Аранжираме с розички от картофеното пюре.

Около него подреждаме малки кубчета от маринованата пиперка, чийто вкусове се допълват чудесно.

Аранжираме с листенца прясна мащерка, пипер меланж и заливаме месото с божествения сос Жу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: