Най-лесният и вкусен хляб без месене

Яница НиколоваЯница НиколоваИноватор4684001904
23/05/2018
"Без месене, без губене на време - страхотен хляб с хрупкава коричка и уникален аромат "
Приготвяне2 мин.
Готвене40 мин.
Общо42 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 639
  • Преглеждания за месеца225
  • Преглеждания за седмицата83
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг2.8 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 800 г
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 600 мл леко топла
  • мая - 1 кубче прясна или 2 пак. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в водата, оставя се за малко покрита.

В купа се смесват брашното и солта, прави се кладенче и се сипва маята. Бърка се с дървена лъжица до получаване на гъсто и лепкаво тесто. Оставя се покрито за около 2 часа.

После се изсипва на набрашнена повърхност и с 3- 4 движения се придава форма. Покрива се за около 30 минути със съда, в който е втасвало.

През това време се взима чугунена тенджера или гювеч или пък друг съд без пластмаса заедно с капака и се загрява във фурната на 230 градуса.

След 30 минути се взима тестото и се слага в тенджерата. Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте.

След това капакът се маха и хляба се пече за още 10 минути.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Потребител#228855
Чапай и Петка отворили шкембеджийници на двата края на една и съща улица. При Чапай имало много клиенти, а при Петка едвам, едвам. Веднъж, Петка се замислил: "Сигурно нещо съм объркал сместа за кюфтета. Ще ходя да питам Чапай". Отишъл при Чапай, и го попитал:
- Чапай, как правиш сместа за кюфтета?
- Един килограм кайма и един килограм лайна.
- Е-е-е! Ти и кайма ли слагаш?
0
0
Йорданка Ковачева
Това е много изтъркан виц и не мисля, че му е тук мястото.
0
0
Потребител#228855
Рецептата е кайма - лай.., спор няма. Побъркване на коментара няма.
0
0
Потребител#228855
Не сте открили топлата вода!
Типичното италианско тесто за пица се приготвя на 1кг. брашно, 600мл. вода и 10гр. прясна мая, сол, захар. Тестото е лепкаво и се раздърпва с намазнени ръце в тавата. Правят се и дупки, за да диша при печенето. И по между другото тук не съм срещнала оригинална рецепта за тесто за пица.
0
0
Йорданка Ковачева
Ами.. доколкото виждам това тук е рецепта за хляб, а не тесто за пица, така че нещо не ви разбирам.. Може би сте искали да напишете коментара към друга рецепта.
0
0