Чапай и Петка отворили шкембеджийници на двата края на една и съща улица. При Чапай имало много клиенти, а при Петка едвам, едвам. Веднъж, Петка се замислил: "Сигурно нещо съм объркал сместа за кюфтета. Ще ходя да питам Чапай". Отишъл при Чапай, и го попитал:
- Чапай, как правиш сместа за кюфтета?
- Един килограм кайма и един килограм лайна.
- Е-е-е! Ти и кайма ли слагаш?
17.09.2019 19:13
1
1
Yordanka Kovacheva
Това е много изтъркан виц и не мисля, че му е тук мястото.
17.09.2019 20:34
Потребител#228855
Рецептата е кайма - лай.., спор няма. Побъркване на коментара няма.
17.09.2019 19:09
Потребител#228855
Не сте открили топлата вода!
Типичното италианско тесто за пица се приготвя на 1кг. брашно, 600мл. вода и 10гр. прясна мая, сол, захар. Тестото е лепкаво и се раздърпва с намазнени ръце в тавата. Правят се и дупки, за да диша при печенето. И по между другото тук не съм срещнала оригинална рецепта за тесто за пица.
16.09.2019 21:38
1
Yordanka Kovacheva
Ами.. доколкото виждам това тук е рецепта за хляб, а не тесто за пица, така че нещо не ви разбирам.. Може би сте искали да напишете коментара към друга рецепта.
17.09.2019 02:18
Яница Николова
Хлябът на снимките изглежда супер и каква златиста коричка има, но не мога да разбера кой го е приготвил предполагам marcheva14,при мен пише Анонимен. Кога ли на снимките ще излизат нашите имена като сготвили дадена рецепта готвачи!?
26.05.2018 22:58
1
1
Yordanka Kovacheva
Аз приготвих днес хлябчето и съм много доволна. Стана разкошен. Коричката хрупкава, а отвътре памук. За маята ми беше странно, че във вода се разтваря само, както и писах, но го направих със суха и я сложих директно в брашното. Благодаря за рецептата, вече ни е любима и ще си я приготвяме често! Поздрав!
27.05.2018 00:22
1
marcheva14
Ванче, здравей!
Не винаги е необходимо да се добавя захар в сухата мая, може и да се разтвори само в топла вода и тя пак ще шупне. За достоверност веднага сложих 1/2 ч . л . суха бързодействаща мая само в топла вода, направих и снимка за да ти покажа, след малко ще я кача, че след 5 - 7 мин тя започва да образува мехурчета, т.е. шупва. Образува и онзи бял слой, дано да се забележи на снимката, в едната страна на купичката, което отново говори, че започва да шупва. ( съжалявам, получи се тавтология на думите, но няма как да го избегна.). По-късно добавих и щипка захар, нямаше промяна, остана си толкова шупнала, както и без захар. По принцип знаеш, че е най-добре да се добави направо към брашното, без да се активира предварително, но няма лошо и да се активира, така поне се преценява дали е подходяща за работа.
Напоследък в повечето рецепти, които чета, не винаги добавят захар, при шупването на маята, нямам обяснение защо го правят. Става въпрос за сухата мая, но предполагам, че ще бъде така и със свежата, но аз рядко работя с нея, нямам много наблюдение.
Освен това, тази рецепта е чудесна, за приготвяне на хляб, аз само съм я пускала два пъти, под името "Хляб без измесване с хрупкава коричка" и още една идентична "Хляб с коричка от сирене Чедър", разбира се, че има още подобни под друго наименование, но в основата си са едни и същи, но условието им е да се пече в чугунена тенджера, или с дебело дъно. При тези чудесни рецепти за хляб няма никаква мазнина, не се ползва, не се добавя, а резултатът е винаги повече от добър. Пробвай, ти си майстор на тестата и ще усетиш последствие хляба.
26.05.2018 16:04
1
1
Yordanka Kovacheva
Сухата мая не се разтваря никъде :) Тя се добавя директно към брашното :) ;)
26.05.2018 16:09
Яница Николова
Този хляб не се меси в хлебопекарна и втасва няколко часа такава е рецептата в някои се слага захар в други не, олио си пише къде за да не ви лепне може да си намазните леко ръцете.
24.05.2018 12:35
1
Ваня Георгиева
Мисля, че трябва да има поне чаена или кафена лъжичка захар заради дрождите. Активирането е много важно а без захар..... Олио също трябва да има в продуктите. Дори в рецептите за хлебопекарни никога не липсват тези продукти а хлябът става разкошен.
24.05.2018 00:50
1
1
Yordanka Kovacheva
Абсолютно съм съгласна с Ваня. Как ще активирате маята само разтваряйки я във вода? Ако ще е така, то по- добре направо си я сложете към брашното, най- вече ако е суха- тя няма нужда да се разтваря, още по- малко в чиста вода.
- Чапай, как правиш сместа за кюфтета?
- Един килограм кайма и един килограм лайна.
- Е-е-е! Ти и кайма ли слагаш?
Типичното италианско тесто за пица се приготвя на 1кг. брашно, 600мл. вода и 10гр. прясна мая, сол, захар. Тестото е лепкаво и се раздърпва с намазнени ръце в тавата. Правят се и дупки, за да диша при печенето. И по между другото тук не съм срещнала оригинална рецепта за тесто за пица.
Не винаги е необходимо да се добавя захар в сухата мая, може и да се разтвори само в топла вода и тя пак ще шупне. За достоверност веднага сложих 1/2 ч . л . суха бързодействаща мая само в топла вода, направих и снимка за да ти покажа, след малко ще я кача, че след 5 - 7 мин тя започва да образува мехурчета, т.е. шупва. Образува и онзи бял слой, дано да се забележи на снимката, в едната страна на купичката, което отново говори, че започва да шупва. ( съжалявам, получи се тавтология на думите, но няма как да го избегна.). По-късно добавих и щипка захар, нямаше промяна, остана си толкова шупнала, както и без захар. По принцип знаеш, че е най-добре да се добави направо към брашното, без да се активира предварително, но няма лошо и да се активира, така поне се преценява дали е подходяща за работа.
Напоследък в повечето рецепти, които чета, не винаги добавят захар, при шупването на маята, нямам обяснение защо го правят. Става въпрос за сухата мая, но предполагам, че ще бъде така и със свежата, но аз рядко работя с нея, нямам много наблюдение.
Освен това, тази рецепта е чудесна, за приготвяне на хляб, аз само съм я пускала два пъти, под името "Хляб без измесване с хрупкава коричка" и още една идентична "Хляб с коричка от сирене Чедър", разбира се, че има още подобни под друго наименование, но в основата си са едни и същи, но условието им е да се пече в чугунена тенджера, или с дебело дъно. При тези чудесни рецепти за хляб няма никаква мазнина, не се ползва, не се добавя, а резултатът е винаги повече от добър. Пробвай, ти си майстор на тестата и ще усетиш последствие хляба.