Начин на приготвяне
Лесно може да намерите патешки маншони в замразен вид на пазара, а и цената им варира средно м/у 3 до 5 лв за кг. Само имайте едно наум, че в повечето случаи замразените такива са не добре зачистени. В този случай, след размразяване, отървете се от перата и всяка жълтеникава ципа по тях (това може да Ви отнеме 5 минути). В конкретния случай маринатата ще ви струва повече от самото месо, но вкусът ще компенсира това притеснение.
Подредете патешкото в плитък, не много широк съд. Поръсете с черния и червен пипер, и чесъна на прах. Овкусете добре. Добавете прясната мента, залейте с червеното вино, соевия сос и изстискания портокал и нар. Ако Ви е трудно да намерите прясна мента винаги може да си отглеждате вкъщи. Нужно ѝ е само обилно поливане и малко светлина.
Разбъркайте добре и добавете естрагона. Естрагонът работи като спойка между вкусовете, защото в случая готвим с доста срещуположни такива. Много важно е да прецените дали да използвате мазнина от какъвто и да е вид, защото патицата има достатъчно такава (дори и в маншона).
Оставете в хладилника за час. Загрейте тефлонов тиган, за да може да запечатате маншоните от всички страни. Предимството при тефлоновия тиган е, че не Ви е нужна допълнителна мазнина. Както споменахме вече, патешкото е достатъчно мазно месо. Подгответе си 1/2 чаша вода.
След като леко са се запържили добавете водата и 1/2 от маринатата в тигана. Задушете с капак за 8 минути. През това време може да нарежете пресни картофки с люспите на по-едро. След като месото е готово изсипете го в стъклена тава (ако нямате такава не е от голямо значение).
Сложете картофките в тигана при останалата марината. Задушете и тях докато омекнат. Покрийте с картофките и залейте с останалата 1/2 марината. Печете още 50 минути на слаб огън (~180 градуса). Ястието Ви е готово. Бон апетит!