Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Карибски патешки маншони

Карибски патешки маншони

МиховМихов
Новак
21170101
Карибски патешки маншони
Снимка: Михов
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • патешки маншони - 6 бр. или 780 г
  • червен пипер - 1 с.л. пушен
  • черен пипер - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • чесън на прах - 1/2 с.л.
  • естрагон - 1 с.л.
  • мента - 6 листа
  • портокали - 1 бр.
  • нар - 1 бр.
  • соев сос - 1 чаена чаша тъмен
  • червено вино - 3 чаени чаши Мавруд
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лесно може да намерите патешки маншони в замразен вид на пазара, а и цената им варира средно м/у 3 до 5 лв за кг. Само имайте едно наум, че в повечето случаи замразените такива са не добре зачистени. В този случай, след размразяване, отървете се от перата и всяка жълтеникава ципа по тях (това може да Ви отнеме 5 минути). В конкретния случай маринатата ще ви струва повече от самото месо, но вкусът ще компенсира това притеснение.

Подредете патешкото в плитък, не много широк съд. Поръсете с черния и червен пипер, и чесъна на прах. Овкусете добре. Добавете прясната мента, залейте с червеното вино, соевия сос и изстискания портокал и нар. Ако Ви е трудно да намерите прясна мента винаги може да си отглеждате вкъщи. Нужно ѝ е само обилно поливане и малко светлина.

Разбъркайте добре и добавете естрагона. Естрагонът работи като спойка между вкусовете, защото в случая готвим с доста срещуположни такива. Много важно е да прецените дали да използвате мазнина от какъвто и да е вид, защото патицата има достатъчно такава (дори и в маншона).

Оставете в хладилника за час. Загрейте тефлонов тиган, за да може да запечатате маншоните от всички страни. Предимството при тефлоновия тиган е, че не Ви е нужна допълнителна мазнина. Както споменахме вече, патешкото е достатъчно мазно месо. Подгответе си 1/2 чаша вода.

След като леко са се запържили добавете водата и 1/2 от маринатата в тигана. Задушете с капак за 8 минути. През това време може да нарежете пресни картофки с люспите на по-едро. След като месото е готово изсипете го в стъклена тава (ако нямате такава не е от голямо значение).

Сложете картофките в тигана при останалата марината. Задушете и тях докато омекнат. Покрийте с картофките и залейте с останалата 1/2 марината. Печете още 50 минути на слаб огън (~180 градуса). Ястието Ви е готово. Бон апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: