Начин на приготвяне
Ябълките се почистват и издълбават, като им се изрязва капаче предварително. Отвътре се намазват с лимон за да не потъмнеят.
Сливите и фурмите се накисват във вода. Оризът се измива и изсипва в 250 мл. вряща вода и се оставя да ври, докато поеме водата, към него се прибавят нарязаните сливи, фурми и стафиди с 1 с.л. захар. Прибавя се и накълцаната вътрешност на ябълките.
Пълнят се ябълките и се захлупват с капачетата и се задушават на пара.
Карамелизира се 1 ч.ч. захар и се залива с 1 ч.ч. гореща вода. Бърка се, докато се разтвори карамелът.
Овкусява се с канела и ванилия. Върху плънката на всяка ябълка се полива карамелизиран сос, захлюпва се с капачето и се поднася.