Начин на приготвяне
Заекът (може и цял, ако се удвоят грамажите на останалите продукти) се нарязва на парчета и се слага в посолена вода да се свари. Това се прави, за да не остане месото жилаво и трудно за консумация.
След като заекът е сварен, месото се обезкостява и по желание може са се нареже на по-дребни парчета или да се оставят по-едрите части от него цели, като например бутчетата.
Гъбите се измиват с брашно и вода.
В тенджера се слага вода да заври, като към нея добавим сол. Измитите гъби се разполовяват и се слагат във врящата вода за около 4/5 минути, докато водата придаде приятен кафеникав цвят. Тогава бульонът е готов.
Изваждаме гъбите и го нарязваме на по-дребни парчета. Бульонът се оставя настрани.
В дълбока тава слагаме ориза и булгура. Към тях добавяме предварително нарязания пресен лук и магданоза или копъра. Слагаме 3 чаши и половина от гъбения бульон. Слагаме черен пипер и куркума.
Прибавяме и гъбите и слагаме да се пече на 180 градуса.
Малко преди да е готов оризът на фурна, изваждаме и нареждаме отгоре заешкото месо.
Запичаме за още около 10 минути или до готовност.
Заекът с булгур и гъби е много вкусен.