Заек с булгур и гъби

Даяна НиколоваДаяна Николова
Помощник Готвач
432781101
Заек с булгур и гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Така се готви вкусен заек и не позволявайте на никого да ви разубеждава"

Необходими Продукти

  • заек - 1/2 бр.
  • печурки - 7/8 гъби
  • зелен лук - 2 стръка пресен
  • копър
  • магданоз - може и двете
  • булгур - 1/2 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • куркума
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът (може и цял, ако се удвоят грамажите на останалите продукти) се нарязва на парчета и се слага в посолена вода да се свари. Това се прави, за да не остане месото жилаво и трудно за консумация.

След като заекът е сварен, месото се обезкостява и по желание може са се нареже на по-дребни парчета или да се оставят по-едрите части от него цели, като например бутчетата.

Гъбите се измиват с брашно и вода.

В тенджера се слага вода да заври, като към нея добавим сол. Измитите гъби се разполовяват и се слагат във врящата вода за около 4/5 минути, докато водата придаде приятен кафеникав цвят. Тогава бульонът е готов.

Изваждаме гъбите и го нарязваме на по-дребни парчета. Бульонът се оставя настрани.

В дълбока тава слагаме ориза и булгура. Към тях добавяме предварително нарязания пресен лук и магданоза или копъра. Слагаме 3 чаши и половина от гъбения бульон. Слагаме черен пипер и куркума.

Прибавяме и гъбите и слагаме да се пече на 180 градуса.

Малко преди да е готов оризът на фурна, изваждаме и нареждаме отгоре заешкото месо.

Запичаме за още около 10 минути или до готовност.

Заекът с булгур и гъби е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: