Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Венец със сирене и билки за Еньовден

Питка Венец със сирене и билки за Еньовден

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Питка Венец със сирене и билки за Еньовден
Снимка: Мария Симова
2 / 6
19/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Ароматен, мек и пухкав венец за Еньовден - най-магичният ден от годината"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • масло - 50 г разтопено
  • билки - 1 с.л. (мащерка, босилек, риган, розмарин)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в затопленото прясно мляко.

В купа пресейте брашното и добавете солта, прибавете разбитите яйца, олиото и млякото с маята. Замесете меко тесто и оставете за 30 минути да се понадигне.

Веднага се заемете с плънката, натрошете сиренето на малки гранули, добавете разтопеното масло, билките и белтъка, разбъркайте добре до еднородна смес.

Върху поръсен плот с брашно, поставете тестото (без да премесвате) и разточете правоъгълна кора. Намажете кората с олио и разстелете равномерно плънката, навийте на руло и срежете по дължина на две.

Усучете една с друга двете половини и поставете във форма за кекс, постлана с хартия за печене. Оставете за 30 минути да се понадигне венецът и го намажете с разбития жълтък с олио, поръсете със сусам (по желание).

Поставете формата в предварително нагрята на 190 градуса фурна и печете питката за около 35-40 минути.

Ароматен, мек и пухкав венец за Еньовден.

Питката Венец със сирене и билки за Еньовден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Чудесна!
24.06.2018 20:42