Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Класически пухкави питки

Класически пухкави питки

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k4k6
Класически пухкави питки
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 2
21/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
28 бр.
"Чудим се дали са повече класически или повече пухкави"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2 в.ч. хладко + 2 с.л.
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък е за намазване на питките)
  • олио - 1 в.ч.
  • захар - 5 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • суха мая - 1 пакет (11 г)
  • брашно - 8 - 9 в.ч.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват захарта, маята и 2 в.ч. прясно мляко. Разбъркват се и си изчаква малко да се активира маята. После се добавят олио, яйца и сол.

Брашното се добавя по малко и постепенно. Омесва се меко и незалепващо тесто. Покрива с кърпа и се оставя да втаса за 40-45 минути.

После от тестото се откъсват топки с големина на орех. Нареждат се в тава с малко разстояние. Отделно се смесват един жълтък и 2 с.л. прясно мляко.

С тази смес се намазват питките, поръсват се със сусам и се оставят да втасат за още 20 минути. Пекат се във загрята фурна на 190 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: