Преди години като малки баба ми и сестра и ни водеха за ваканциите на едно балканско селце всичките братовчедки . Там се готвеха всякакви традиционни закуски и манджички . Гюзлемите които ни правеха се сещам че нямаха плънка , печаха се на плочата на печка на дърва , после всички се заливат с прясно мляко в дълбок съд и се оставят докато го попият напълно .
05.08.2013 14:54
1
1
Диди
Хапнали сте катми със мая.
28.01.2014 11:10
1
Martin
Оригиналното се пече на сач доколкото знам... това което сте показали не знам за къде е оригинално..
05.08.2013 14:44
някой си
оригинална рецепта за гюзлеме
29.07.2013 21:04
някой си
Това не е гюзлема категорично. Нито се прави квадратна оригиналната гюзлема нито се пържи. Някакви измислици сте сложили тук
29.07.2013 21:01
2
1
1
Диди
Пишат рецепта за кашилетки. Гюзлемите се точат два пъти и плънката е сирене.
28.01.2014 11:12
4
боби
потекоха ми лигите
28.07.2013 11:42
Шона
Няма значение как се казва. Всичко направено с плънка от яйца и сирене наподобява на баничка, а пък има и кори. Моля Ви не използвайте форума за да спорите, коя дума как се пише и колко правописни грешки има. А що се отнася за наименованията на ястията от различните райони на България има случаи, че в съседното село има друго име.
27.07.2013 22:28
2
Иванов
По нашият добруджански край се казват кръстачки и се пържат в свинска мас.
27.07.2013 21:41
2
1
Диди
По вашия край не се правят гюзлеми. Мъжа ми е от Добруджа, от турски произход, а аз от Ямбол. Гюзлеми се правят в Тракия.
28.01.2014 11:15
2
1
Милена
Това са базлами и са чудесни, просто уникални. Гюзлеметата се пекат на сач. Базламите са от кухнята на бежанците от Одринска Тракия. Не пропущам да впечатля гостите си с базлами за закуска. Вкусът на базламите и гюзлеметата е много различен.
18.07.2013 19:00
1
Palloma
Гюзлемите са турско ястие. Но плънката е просто...каймак.И не се пържат, а се пекат.
18.07.2013 11:41
1
Цеци
може и с готови кори за баница ,,прегъва се кората малко , слага се плънка , захлупва се с останалата 4аст , сгъва се и се пе4е на тиган от двете страни с много малко мазнина само за намазване на тигана,,,,,стават страхотни ,топят се в устата ,,ммммммммммммм да ви е сладко !!!!
16.07.2013 12:09
1
1
ваня
По нашият край(Варненско)гюзлемите се пекат на сач.Издържат дълго време, като непосредствено преди употреба се топят за кратко в подсолена вода в която има малко мас или масло.:)
30.06.2013 22:42
1
Дени
Само на сач. Не пържете.
02.11.2012 11:36
АЗ
По нашия край се пекат на сач и се казват гюзлеми. Това, че по други краища на страната им казват и приготвят по различен начин не означава, че това е оригиналът. Т.е. е хубаво да се каже: "Ние им казваме гюзлеме". А не: "Всъщност казва СЕ еди-как си, а не еди-как си".
01.11.2012 15:10
1
Дими
пекат се на плоча, е по-точното...но навсякъде се приготвят по различен начин
13.08.2012 15:59
Да
Истинските гюзлемета се пръжат.
03.08.2012 23:48
1
2
mirka
Неееееееее, не пържи, само ПЕЧИ
12.05.2012 12:27
1
mila
Само на сач! Никакво пържене!
16.02.2012 14:43
Мариан
На сач стават още по-вкусни и по здравословни от пържените.
оригинална рецепта за гюзлеме