моята мярка е 1супена лъжица сол,1 супена лъжица захар,оцет до ръбчето на буркана 2 аспирина и л-чка зрънца черен синап за хрупкавост,и така по 3 ,ако е за 3л.буркан или по 5 за 5 литров, доливам вода до ръба на буркана,разклащам 10 дни,без варене.
11.10.2024 09:17
1
Таня
Един въпрос... в момента варя маринатата... ама я опитах и ми се струва много солена...една чаена чаша сол не е ли много? Аз сложих 2 супени лъжици захар, за да е леко сладникава. Дано не стане много солена. Обичам леко кисел, леко солен и леко сладникав вкус. Дано съм докарала туршията по мой вкус - то след 20-тина дни ще стане ясно какво съм сътворила. Да кажа само, че това ми е сефте - никога не съм правила туршии :-)
11.11.2014 21:36
5
1
АНОНИМЕН
Количеството на зеленчуците е по ваш избор,също така и от кой зеленчук да сложите повече от друг по-малко,въпрос на избор.Маринатата не се възварява, ако не стигне да напълните бутканите , които сте заредили със зеленчука си правите нова.
15.10.2013 09:30
3
1
Георги Кръстев
Извинете, така и не разбрах количествата зелени домати, моркови и пр. за туршията. И колко време се "заварява", след като се покрие с вода?
14.10.2013 13:58
7
Зара
Господине направете туршията така , както тя е написала.Оставете математиката, защото има чаши и чаши ,както хора и заядливи хора, като Вас.
10.10.2013 16:35
3
Филип
Любка, която и тук не пропусна да си каже как и харесва да прави туршията. Ако можеше и да смята щеше да знае, че ако една чаша е 250 мл то 15 чаши са 3,75 литра.
09.10.2013 17:41
Любка
Тази рецепта е много хубава.Правя я от години и е трайна.В случай,че не ви стигне маринатата си правите
допълниелно и доливате.Важно е соътношението,което е 1чаша сол, 1чаша оцет и 14 чаши вода-може и 15 чаши вода.Най-отгоре на буркана слагам листа от смокини,вишни и дюли и затварям с пласмасов капак.
По същият начин слагам само краставичики и стават много хубави, може би листата от смокини им придават
специфичен вкус и аромат.
03.10.2013 11:04
1
АСЕН
До Асан Куртов....само прочети ако можеш какво и как си го написал..и прецени кой е тъпакът!за кой ли път моля тъпаците да не мърсят нета!
13.12.2012 20:04
Милан
Айде без обиди - жената така си я прави и така дава рецептата. Аман от злобари. Мерси за рецептата
13.12.2012 17:07
2
Асан Куртов
Много ще да е тЪп тоя дет го е писал тфа!!! "Започваме да претакаме трушията 10 дни"???
12.12.2012 20:02
1
2
Скарид
Каква е трайността на тази туршия?
08.10.2012 18:53
тин
Станало е някакво объркване.Количеството 4 литра вода е за 2 броя три литрови буркана.
04.10.2012 13:17
гост
ЕДНО НЕ РАЗБИРАМ - КАК БУРКАН ОТ 3L ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ 4L ВОДА, ЧЕ ОТГОРЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОЦЕТ и т.н.
допълниелно и доливате.Важно е соътношението,което е 1чаша сол, 1чаша оцет и 14 чаши вода-може и 15 чаши вода.Най-отгоре на буркана слагам листа от смокини,вишни и дюли и затварям с пласмасов капак.
По същият начин слагам само краставичики и стават много хубави, може би листата от смокини им придават
специфичен вкус и аромат.