Хляб от лимец без месене

17/07/2018
"Здравето е на първо място, затова ви предлагаме изпитана рецепта за хляб от лимец, при това без месене "
Приготвяне5 мин.
Готвене60 мин.
Общо65 мин.
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо75 846
  • Преглеждания за месеца1953
  • Преглеждания за седмицата453
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно от лимец - 500 г пълнозърнесто от едрозърнест
  • хладка вода - 400 мл
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (без връх)
  • хималайска сол - 1 ч.л. (без връх)
  • ябълков оцет - 1 - 2 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипвате брашното и солта в купа и ги смесвате добре.

Отделно слагате содата и я заливате с оцета. Разбъркайте добре. Добавете киселото мляко и отново разбъркайте, докато сместа шупне.

Използвайте кисело мляко с висока масленост или домашно, ако имате.

Изсипете при брашното и започнете да бъркате с лъжица, като добавяте постепенно водата. Тестото не се меси, става гъсто и лепкаво.

Изсипете във форма, покрита с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно. Загладете тестото в мокра лъжица или ръка, за да се получи гладка коричка.

Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 60 минути. Ако искате хлябът да стане с по-мека коричка, сложете съд с вода във фурната.

Когато е готов, извадете хляба, намажете го с вода и го завийте с кърпа.

Оставете го да изстине (нещо, което в къщи никога не успяваме да направим ;)

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня
Ваня
15.06.2020 22:19
Много вкусен хляб се получи. Без месене и втасване. Благодаря за рецептата. Бързо, лесно и здравословно.
0
0