Хрупкав тутманик с пръжки

Виктория ГеоргиеваВиктория Георгиева
Иноватор
264
1k
576
436
27/07/2018
"Тутманикът си е тутманик, а пръжките - пръжки, но ние смятаме, че са най-вкусни заедно "
Приготвяне25 мин.
Готвене55 мин.
Общо80 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 473
  • Преглеждания за месеца89
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 600 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • свински пръжки - 1 буркан /консервирани/
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Около 1/2 кафена чаша прясно мляко се затопля. В млякото се слага маята и захарта. Маята се размива, оставя се да шупне.

Брашното се пресява. В тава се прави малко кладенче от 1 ч.ч. брашно. Слага се солта, добавят се маята и прясното мляко. Когато всички продукти са в кладенчето, постепенно се добавя още брашно и се замесва меко тесто, което да не лепне.

Тестото се оставя да втаса около 30 мин в набрашнена тавичка.

След като втаса, тестото се разточва и се слагат пръжките. Пръжките се разпределят равномерно, като в горния край не се слагат, за да може да се завие на руло. Тестото се навива на руло, внимателно се издърпва, за да се разтегли.

Тестяното руло се нарязва на пънчета, които се нареждат в намазнена дълбока тава. Оставя отново се още 15 мин, за да втаса.

Печете в предварително загрята фурна до 200 градуса до готовност.

Готовият тутманик се поръсва с вода и се завива с хартия, а върху нея и кърпа. Оставя се за десетина минути, за да си почине.

Сервира се топъл.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар