Начин на приготвяне
Джоланът се запържват за кратко в маслото и се залива с бульона (водата) и се вари един час. Месото от джолан е по-жилаво и му трябва по-дълга обработка.
Лукът се нарязва на лунички и се запържва в олиото и се посолява. Когато месото е сварено, и се отделя от коста, се изважда от бульона и в него се изсипва запърженият лук.
Дюлите /почистени/ се нарязват на резенчета и се слагат към лука, както и захарта, месото се сваля от кокала и се слага към края на варенето. Вари се на тих огън, като се внимава дюлите да не се разкашкат или разтворят.
Опитайте на вкус как е ястието - трябва да не е нито само солено, нито само сладко.
Може първо да сложите само едната лъжичка захар, да разбъркате внимателно и да опитате и ако трябва, тогава да се слага и втората.
П.П. Месото трябва да се разпредели да има за всеки от семейството, ако смятате, че ще ви е малко, може да купите и 2 джолана.