Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Медена пита със сирене и сусам

Медена пита със сирене и сусам

Медена пита със сирене и сусам
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
25/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Ако ухае невероятно и направо се топи в устата, то това със сигурност е нашата медена пита със сирене и сусам"

Необходими Продукти

  • вода - 200 г
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • мас - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - 600 г
  • сода за хляб - 1 щипка
  • сирене - 100 г
  • сусам - 1 пакет
  • меден сироп - 100 мл за потапяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода със захарта, разбърква се, оставя се, докато се получат мехурчета. Сипва се в брашното, добавяме останалите продукти /без сиренето/ и замесваме средно меко тесто.

Намазва се отгоре с олио, покрито с фолио, оставяме да втаса 40 минути. Разделя се на 10-11 топчета - зависи от тавата, моята е 25-26 см диаметъра.

Сиренето се нарязва на пръчици. Всяко топче тесто с пръсти се оформя на малко правоъгълниче, поставя се сиренето и завиваме първо отляво, после отдясно, навива се рулце. Така се оформят всички.

Смесва се вода и 1 с.л. мед, разбъркайте да се разтопи, всяко руло топим отгоре в сиропа, а после се топва и в чиния със сусам да полепне добре.

Нареждат се в тавата, оставяме 20 минути да почине.

Печем питката в загрята фурна 180°C около 40 минути.

Изважда се и със силиконова четка се намазва отново с меден сироп.

Добър апетит!

Медената пита със сирене и сусам е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: