Филе от лаврак върху цитрусова полента

02/10/2018
"Това не е просто риба върху качамак, а невероятно гурме предложение, което на всяка цена трябва да опитате "
Приготвяне15 мин.
Готвене21 мин.
Общо36 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 150
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • лаврак - 4 бр. филета с кожа (около 400 г)
  • сусамово олио - 4 с.л.
  • копър - 2 стръка пресен или 1 с.л. сушен
  • рибен бульон - 1/2 кубче (може и цяло)
  • За полента
  • царевичен грис - 130 г
  • вода - 1 л
  • лимони - 1/2 бр.
  • портокали - 1/2 бр.
  • масло - 60 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Накълцайте копъра на ситно, ако е пресен. Смесете го със сусамовото олио, натрошеното кубче бульон и изстискайте няколко капки сок от лимона. С тази смес натъркайте хубаво рибните филета, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

2. Когато изтече половината от това време, се заемете с полентата, за да може всичко да е готово приблизително по едно и също време, тъй като при сервиране и рибата и полентата трябва да са топли.

3. Загрейте водата със две щипки сол и когато заври, сипете царевичния грис. Бъркайте и варете около 20 минути на тих до умерен огън, разбърквайки често.

4. През това време филетата от лаврак извадете от хладилника, след като вече са се мариновали, и ги завийте в алуминиево фолио. Поставете в умерена фурна (180-190 градуса) за 11 минутки или малко повече, ако са дебели. Може да ги приготвите и на пара за същото време.

5. Докато се готви рибата, прибавете към полентата около 1 с.л. настъргана кора от портокал (само оранжевата част) и 2 с.л. настъргана кора от лимона (само жълтата част). Изстискайте и прибавете и соковете им. Щом грисът ги поеме и се е сгъстил достатъчно, отстранете от огъня и сложете маслото на кубчета. Разбъркайте да се разтопи и посолете на вкус.

6. Разпределете полентата в чинии и отгоре положете рибата - по едно или две филета на порция, както желаете. Може да добавите към всяка порция и задушени или печени зеленчуци по избор.

7. Поднесете ястието топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар