Начин на приготвяне
Прави се квас от млякото, маята, малко захар и брашно. Разбиваме яйцата и добавяме от захарта, докато се стопи.
Към разбитите яйца изсипваме вече шупналият квасец, кората от лимона, есенцията и ванилиите. Разбъркваме добре и постепенно прибавяме брашното, докато се усвои.
Оставяме да почине 20 минути. После премесваме, като изливаме по малко в тестото от топлото олиото и маслото, докато мазнината се усвои.
Тестото почива 90 минути и след като удвои обема си, се премесва и оформя. Слагаме в намаслена тава и оставяме, докато утрои обема си.
Печем в загрята на 180 градуса фурна 15 минути, след което допичаме на 150 градуса. Малко преди да извадим козунака, го покриваме с разбит белтък и поръсваме със захар.
Коментари