Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладка вода, добавя се захарта, разбърква се с вилица и оставяме 10-15 минути да бухне. Сипва се в брашното, добавят се олио, сол, яйцата без един жълтък, киселото мляко с разбита в него щипка сода и размесваме добре.
Меси се кратко и оставяме тестото на топло за 40 минути, покрито с фолио или кърпа.
В малка купа се разтопява свинска мас и смесваме с олио.
Готовото тесто се разделя на 4 части и всяка се точи на малка правоъгълна кора. Първата се намазва с мазнина и поръсваме натрошено сирене, отгоре сложете втора кора и пак с мас и сирене. Двете кори се навиват на руло.
Така се оформят и останалите рула - трябва да имате 4 броя. Всяко се срязва на две по дължина, получават се 8 парчета. Хващаме двата края и усукваме едното наляво, другото надясно.
В тава върху хартия се навива в средата като охлюв. Нареждат се и останалите усукани тестени рулца.
Оставя се за 20 минути да напълни тавата. Намазва се с разбит жълтък с малко олио и печем в загрята фурна 35-40 минути до златиста коричка.
Месеницата се изважда и намазваме с масло, покрива се с кърпа за 5-10 минути.
Вкусотия!
Коментари