Начин на приготвяне
Картофите се обелват и сваряват. Хубаво е да ги нарежете на четвъртинки, за да се сварят по-бързо, ако са прекалено големи.
През това време подготвяме останалите неща, обелваме лука, отцеждаме гъбите и ги оставяме за малко в гевгир.
Пристъпваме към подготовката на течния сос - течен, защото картофите след сваряването и термичната обработка на фурна стават сухички и измислих този течен сос, за да се компенсира тази сухота.
В купа за пасиране слагаме и трите съставки и ги пасираме добре. Получава се нещо като айран - нормално е, точно това целим.
Когато се сварят картофите, ги намачкваме на пюре, но не добавяме прясно мляко, защото ще се втечни и отделянето на парчета при сервирането ще е невъзможно.
В удобна тавичка, за предпочитане квадратна, изсипваме и заглаждаме 1/2 от картофеното пюре.
В тиган запържваме печурките, които вече са се отцедили, заедно с лука и подправките, след което ги изсипваме върху този картофен блат. Половината от маслото го нарязваме и слагаме около печурките и лука. Отгоре изсипваме и останалите картофи и заглаждаме отново.
Останалото масло отново се поставя отгоре върху картофите и пъхаме тавичката в предварително загряна фурна на 180 градуса и печем за около 15 минути с вентилатор.
Ако фурната ви не разполага с такъв, печете соления пай на 200 градуса за същия период.
Бон Aпети :)