Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината от водичката, леко затоплена до телесна температура. Сипете захарта, разбъркайте и оставете да шупне за 7-8 минути на топло, покривайки съда с кърпа.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете останалата затоплена вода, зехтина, солта и шупналата мая. Замесете гладо, нелепнещо тесто, добавяйки си брашно, ако е нужно.
Включете фурната да загрее до 60 градуса и вътре поставете огнеупорен съд с вода, от която да се генерира пара.
Тестото разточете на кръгла кора, сравнително дебела, и намажете със зехтин. Нарежете и подредете в центъра моцарелата. Разпределете върху нея едната скилидка чесън- счукана или фино настъргана, по желание може да сложите и повече. Натрошете и сухите люти чушлета. От тях също сложете повече, ако обичате много пикантно.
Подгънете краищата на кората навътре към центъра и обърнете така образуваната обла топка тесто. С нож направете плитки прорези по повърхността с форми желани от вас.
Поставете хляба в тавичка с диаметър 22 -23 см. предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Пъхнете във фурната, в която вече се е генерирана пара, и оставете да бухне за около 25-30 минути при 60 градуса.
Без да отваряте фурната увеличете градусите до 200 и печете 25 минути или до тъмно златист загар.
Готовия хляб намажете с паста, приготвена от маслото, другата счукана скилидка чесън и ситно скълцан магданоз. Оставете да изстине върху решетка и поднесете.
Добър апетит!