Хляб от лимец със слънчогледови семена

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф81424611151
08/12/2018
"Трици, лимец, маслини и божествен аромат, който се носи от кухнята - на всеки пожелаваме да има възможността да го опита "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо830
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно от лимец - 550 г
  • брашно от спелта - 450 г + още за доомесването
  • мая - 1 кубче, прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч., хладка
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - за намазване на формата
  • слънчогледови семки - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашната два пъти, като връщаме триците от лимеца.

Разбъркваме ги със солта и правим кладенче.

В купичка със хладка вода и малко захар начупваме маята и я активираме.

Изсипваме я в кладенчето заедно със слънчогледовите семена и зехтина.

Месим твърдо и гладко тесто, като до нас сме оставили купичка с брашно, в което потапяме ръцете си при замесването.

Покриваме съда с чиста кърпа и го оставяме да втаса за 3 часа в топло помещение.

Изсипваме тестото върху набрашнен плот и го разделяме на две части.

Подготвяме две правоъгълни форми за хляб, които намазваме със зехтин.

Поставяме тестото в тях и отново завиваме с кърпа.

Печем хляба от лимец в умерено силна фурна с вентилатор за 10 минути, след което намаляваме градусите на 170. Печем до зачервяване на коричката.

След като го извадим от фурната, го напръскваме с вода и го покриваме с кърпа.

Не го нарязваме, докато е още топъл, защото тогава образува дебела коричка и става клисав.

Обожавам нарязани от него филии, препечени във фурната и да ги намажем с лютеница.

Усещат се вкусът на запечените слънчогледови ядки и този на печените чушки в лютеницата.

Семпло блаженство, приготвено с любов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар