Новогодишна баклава с кексова плънка

Нина Иванова ИвановаНина Иванова ИвановаМастър Шеф5919114516
02/01/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 137
  • Преглеждания за месеца143
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • кори за баклава - 400 г използвах сръбски за баница и баклава
  • краве масло - около 300 г разтопено
  • олио - 100 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • орехи - 1 и 1/2 ч.ч. смлени
  • брашно - 110 г
  • грис - 30 г
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • ванилия - 1 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • за сиропа
  • захар - 800 г
  • вода - 700 мл
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • лимонова кора
  • ванилия - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвана правоъгълна тава 30/23 см.

Пригответе кексовата плънка, като разбиете яйцата със захарта до побеляване. Добавете гриса, пресятото брашно с бакпулвера, ванилията, настърганата кора от лимон и смлените орехи. Разбъркайте хубаво.

Разделете броя кори на две части. Намажете дъното на тавата, в която ще печете с масло. Прегънете първата кора, като намажете между двата листа с масло и я поставете на дъното на тавата (за големината на моята тава всяка кора прегъвах на две). Направете така и с останалите кори от едната приготвена част.

Сипете кексовата плънка и отгоре подредете втората част от приготвените кори, като мажете между всеки лист с разтопено масло.

С остър нож нарежете на триъгълници баклавата много внимателно, за да не излезе плънката през разрезите.

Остатъка от маслото и олиото загрейте на котлона. Внимателно сипете горещата смес в разрезите и върху баклавата.

Изпечете до златисто в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 мин. Оставете да се охлади хубаво. След изпичането може леко с нож да минете отново през направените разрези по кекс-баклавата.

Направете сиропа, като сложите продуктите в дълбок съд и варите на умерена температура на котлона около 6 мин.

Сиропът трябва да е по-рядък, за да попие и в кексовото тесто. При готовност сипете горещия сироп върху студената баклава.

Оставете баклавата с кексова плънка хубаво да попие сиропа на хладно за няколко часа.

Рецептата е адаптирана от samozagladni.blogspot.com

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
daritt
daritt
07.02.2019 16:51
Вкусно изглежда.
0
0