Мързелива мусака с кисело зеле и кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
09/01/2019
"Страхотна мусака, която ще приготвите без никакви излишни усилия - да ви е сладко "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 913
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • киселo зеле - 1 бр.
  • кайма - 500 гр.
  • бекон - 200 гр., слайс
  • ориз - 60 гр.
  • праз - 1 стрък
  • растителна мазнина - 100 мл.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • лют пипер - за поръсване
  • зелев сок - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата овкусяваме с кимион и черен пипер. Оризът сме измили и накиснали за 1-2 часа. Праза нарязваме на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина.

Прибавяме 1/3 от бекона, нарязан също на ситно. Прибавяме овкусената кайма и запържваме за кратко -10 минути. Прибавяме ориза, 1 ч.ч. вода и на слаб котлон разбъркваме още 7-8 минути.

Киселото зеле нарязваме и овкусяваме с червен пипер. Оставяме 3 от горните му листа за покриване на плънката. Смесваме го с охладената плънка и разбъркваме добре.

Изсипваме сместа за мусаката в намазнена йена глаз тавичка. Притискаме леко и покриваме със слайсове бекон.

Наливаме от зелевата чорба, която трябва да покрие плънката. Доливаме с вода, ако течността е недостатъчна.

Върху бекона поставяме зелеви листа, които да покрият печивото. Поръсваме ги с лютив червен пипер на люспи.

Печем на силна фурна, като в първите 30 минути поставяме алуминиево фолио.

Преди да извадим от фурната го отстраняваме, за да запече горният слой зелеви листа. Сервираме зелевата мусака топла с люти чушлета и чаша изстудено червено вино.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар