Родопки

МагиМагиНовак51
25/01/2019
"Не сте чували за родопки - бързо да поправите този пропуск - ето ви изпитана рецепта "
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 693
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1/2 с.л.
  • вода - колкото поеме
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • За плънката
  • лютеница - за намазване
  • хамбурски салам
  • шарена сол
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд сипваме брашно. В една чаша разтваряме с малко вода, сол и жива мая. Изсипваме съдържанието на чашата и започваме да месим и да сипваме вода, колкото поеме тестото.

Когато замесите еластично тесто, което не залепва, го оставяте да престои. Аз го оставям за цяла нощ, може и за 2 часа на по-топличко. Трябва да втаса и да удвои размера си.

Започвате да правите тестото на малки топки. Разточвате всяка топка с точилка. Трябва да се получи тънка кора и не много голяма.

В единия край намазвате с домашна лютеница и поръсвате с шарена сол. После режете по дължина от салама около 20 см и дебелина около 5 см. Може да използвате и друг вид салам по ваш избор.

Навивате от същата страна и ако краищата стърчат без салам, ги отстранявате и затваряте. Направете ги всички по този начин. На 1 кг брашно излизат около 15-18 родопки.

В намаслена тава се нареждат закуските. Аз ги наредих в две тави. Оставят се да втасат до удвояване на размера. Когато са готови за печене ги намажете с един жълтък и ги поръсете с шарена сол.

Печете Родопките докато станат червеникави. Извадете ги и ги намажете с мазнина и ги похлупете с друга тава, за да са меки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар