Печени дърпани гевречета

03/03/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру10075123544
"И когато децата се сдърпат за последното геврече, ще разберете защо ги наричаме Печени дърпани гевречета"
Приготвяне18 мин.
Готвене20 мин.
Общо38 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо907
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Водата се загрява до 37 градуса - телесна температура. В нея се разтваря и разбърква медът, маята и маслото.

2. Брашното се пресява в купа заедно със солта и се формира кладенче, в което се изсипва течната смес.

3. Замесва се гладко еластично тесто при продължително месене - поне 10 минути. Брашно се ръсва по много малко, докато спре да лепне.

4. Тестото се оформя на топка, намазнява се леко и се връща в купата. Покрива се с кърпа и се оставя за 1 час в топло помещение.

5. След като втаса и удвои обема си, се разделя на 8 равни части. Всяка от тях се оформя на фитил по следния начин:

6. Върху леко намазнен плот се издърпва/издължава топчицата тесто, с едната ръка се притиска в единия край, а другата работи с движения нагоре-надолу и в същото време изтегля и издърпва тестото до образуване на фитил.

7. Два по два фитилите се увиват един с друг и краищата им се съединяват.

8. Получените оформени гевречета се подреждат на разстояние в тавичка покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат за още 1 час или докато хубаво бухнат.

9. Фурната се загрява до 200 градуса. Гевреците със сусам се мажат с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсват се със сусам и се пекат 18-20 минути или докато придобият златист загар.

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар