Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Картофен пай с плънка от гъби

Картофен пай с плънка от гъби

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Картофен пай с плънка от гъби
Снимка: marcheva14
1 / 2
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Вкусен пай, който ще стане любим на цялото семейство"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • масло - 50 г
  • печурки - 250 г гъби
  • лук - 2 големи глави, жълт
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - малка скилида пресован
  • зехтин - 4 с.л.
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • копър - 1/2 връзка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • мащерка - 2 - 3 щипки суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Керамична форма 15/20 см, намаслена с малко зехтин.

Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета. Поставят се в тенджера с 1.5 л подсолена вода. Оставят се да се сварят напълно. Отцеждат се.

С пресата за картофи се довеждат до пюре заедно с 50 г масло и няколко щипки индийско орехче. Разделят се наполовина и една част се поставя в тавичката за печене, заглажда се.

Гъбите се почистват и нарязват на дребно. Лукът се нарязва на тънки филийки. Морковите се нарязват на малки кубчета.

В тиган с дебело дъно се сипват 2 с.л. зехтин, сгорещява се и се прибавят гъбите, посоляват се.

Оставят се на котлона, докато изври напълно водата им, да останат напълно на мазнина. Изваждат се с решетъчна лъжица, мазнината се запазва.

В същия тиган се прибавя още малко зехтин, лукът, пресован чесън, морковите на дребни кубчета и се готви, докато омекнат и лукът стане златист. Изваждат се и се прибавя към гъбите.

Наситняват се стръковете магданоз и копър и се добавят към сместа с гъбите. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер.

Цялата смес се разпределят върху картофеното пюре, отгоре се поставя останалото пюре, заглажда се, оформя се.

Соленият пай се пече на 180 градуса за около 25- 30 мин.

Леко се охлажда и се сервира на правоъгълни парчета, може да се поднесе като гарнитура или самостоятелно.

Картофеният пай с плънка от гъби е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: