Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Керамична форма 15/20 см, намаслена с малко зехтин.
Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета. Поставят се в тенджера с 1.5 л подсолена вода. Оставят се да се сварят напълно. Отцеждат се.
С пресата за картофи се довеждат до пюре заедно с 50 г масло и няколко щипки индийско орехче. Разделят се наполовина и една част се поставя в тавичката за печене, заглажда се.
Гъбите се почистват и нарязват на дребно. Лукът се нарязва на тънки филийки. Морковите се нарязват на малки кубчета.
В тиган с дебело дъно се сипват 2 с.л. зехтин, сгорещява се и се прибавят гъбите, посоляват се.
Оставят се на котлона, докато изври напълно водата им, да останат напълно на мазнина. Изваждат се с решетъчна лъжица, мазнината се запазва.
В същия тиган се прибавя още малко зехтин, лукът, пресован чесън, морковите на дребни кубчета и се готви, докато омекнат и лукът стане златист. Изваждат се и се прибавя към гъбите.
Наситняват се стръковете магданоз и копър и се добавят към сместа с гъбите. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер.
Цялата смес се разпределят върху картофеното пюре, отгоре се поставя останалото пюре, заглажда се, оформя се.
Соленият пай се пече на 180 градуса за около 25- 30 мин.
Леко се охлажда и се сервира на правоъгълни парчета, може да се поднесе като гарнитура или самостоятелно.
Картофеният пай с плънка от гъби е много вкусен.