Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Пролетно ястие с коприва и кафяв ориз

Пролетно ястие с коприва и кафяв ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пролетно ястие с коприва и кафяв ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Покаже ли се младата коприва, не пропускаме да приготвим това ароматно Пролетно ястие с коприва и кафяв ориз"

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г
  • зелен лук - 5 връзки
  • кафяв ориз - 1 к.ч.
  • бульон - 200 мл зеленчуков
  • червени пиперки - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л., концентрат
  • растителна мазнина - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • гьозум - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • кисело мляко - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясно набраната коприва накисваме за 1-2 часа в студена вода. Измиваме я добре и я поставяме в гевгир, за да се отцеди. Работим с ръкавици, за да предпазим ръцете си. Добре е да приготвим яхнията на следващия ден, защото копривата е леко поовяхнала и се обработва по-лесно.

Нарязваме я на ситно, като я прибавяме към ястието непосредствено преди термичната обработка.

Червената пиперка и морковът нарязваме на ситни кубчета.

Доматеното пюре смесваме в малко студена вода.

Ориза накисваме предварително за 15-20 минути.

В тенджера с растителна мазнина сотираме последователно първо нарязаната бяла част от лука, после зелената. Прибавяме и зеленчуците –морков и червена пиперка. След като се задушат добре, добавяме червения пипер и доматеното пюре.

Изсипваме отцедения ориз и доливаме горещ зеленчуков бульон в съотношение 1:2.

Прибавяме нарязаната коприва и овкусяваме яхнията със сол.

Подправяме я със стрит гьозум. Ако имате пресен, нарежете от него.

Копривата с ориз къкри на слаб котлон до готовността на ориза. Течността се е усвоила и яхнията е с желаната гъстота.

Сервираме копривата и кафяв ориз топла, гарнирана с домашно квасено кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: