Пухкав козунак на конци, месен в хлебопекарна

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1175
16
17/03/2019
"Приготвянето на вкусни козунаци никак не е трудно, просто натискате копчето на хлебопекарната - останалото ще научите тук"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 756
  • Преглеждания за месеца1231
  • Преглеждания за седмицата536
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • закваска
  • прясно мляко - 50 мл
  • прясна мая - 21 г
  • захар - 1 с.л.
  • за козунака
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • масло - 50 г
  • олио - 75 мл
  • прясно мляко - 80 мл
  • лимонова кората - 1 бр. настъргана
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - ¼ ч.л.
  • брашно - 550 г
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване, навлажнена
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Продуктите трябва да са престояли в топло помещение поне 1 час преди подготовката!

В купа с капак натрошете маята, добавете захарта и налейте затопленото предварително прясно мляко. Разбъркайте да се разтворят, затворете капака на съда и го поставете във затоплената на 30 градуса фурна за около 10-15 минути да втаса (шупне).

В метален съд разбийте яйцата, добавете захарта, прясното мляко, настърганата лимонова кора и ванилията.

Отделно разтопете маслото и добавете олиото, разбъркайте. На тънка струя, налейте половината мазнина в яйчената смес, поставете на слаб огън, да се затопли добре при непрекъснато бъркане, НЕ НАГРЯВАЙТЕ!

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.

В казанчето на хлебопекарната първо изсипете затоплената яйчена смес, после закваската и накрая брашното. Включете на програма месене и втасване. По време на месенето трябва да сте плътно до нея, за да наливате от останалата мазнина на няколко пъти, докато свърши, а в края на месенето, трябва да имате меко и еластично тесто.

Оставете хлебопекарната да си свърши програмата за втасване на козуначеното тесто. Когато хлебопекарната приключи своята дейност, върху леко намазан плот с мазнина обърнете казанчето и изсипете втасалото тесто.

Натиснете тестото няколко пъти да се обезвъздуши, НЕ МЕСЕТЕ!

Разделете тестото на частите, които са ви нужни за сплитане на козунака, това зависи от начина, по който сте решили да оформите. Преди сплитането на фитилите усуквайте, доколкото е възможно, всеки фитил, сплетете плитката хлабаво, за да не ви се спукат плитките при втасване и печене.

Поставете оформения сплетен козунак в предварително включена на 30 градуса фурна за 60 минути да удвои обема си. Разбийте много добре 1 яйце и намажете козунака, поръсете с навлажнена с няколко капки вода кристална захар.

Поставете козунака в фурната и тогава я включете да се нагрява на 150 градуса. След като козунакът придобие златисто кафяв цвят отгоре, а това става след 15 минута от поставянето му, поставете алуминиево фолио и оставете да се доизпече до суха клечка.

Извадете тавата и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след което внимателно извадете от тавата.

За да няма проблеми при ваденето, най-добре постелете тавата с хартия за печене.

Опитайте, възползвайте се от моите тънкости и съвети за приготвянето на козунак и резултатите ще са налице!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар