Вкусни и ароматни козуначени гевречета

17/04/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф89071055601
"Когато из въздуха се носи аромат на козуначени гевречета, никой не може да остане равнодушен"
Приготвяне40 мин.
Готвене15 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо437
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г 00
  • захар - 120 г + 2 с.л. , кристал
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • жълтък - за намазване
  • ванилин - 2 бр. прах
  • прясно мляко - 80 мл
  • портокалов сок - от 1/2 портокал свеж
  • портокалова кора - настъргана от 1 портокал
  • лимонова кора - настъргана от 1 лайм
  • олио - 80 мл
  • сол - 1/4 ч . л.
  • суха мая - 7 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

В затопленото мляко се прибавя 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и се изсипва сухата мая. По принцип, когато се работи със суха мая, предварителното ѝ активирането не е задължително, но аз го практикувам, за да съм наясно дали е годна сухата мая за употреба. Така си спестявам главоболия.

В купата към маята се прибавят яйцата, захарта, портокаловия сок, олиото, настърганите цитрусови кори и ванилията. Разбърква се и се прибавя солта. Започва да се добавя по-малко от брашното, като в началото се разбърква с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти дотолкова, че става трудно разбъркването ѝ.

Доизмесва се върху работен плот и се поставя в добре намаслен найлонов плик, като в голям найлонов плик се изсипват 2-3 с.л. олио/зехтин, размачква се добре, поставя се козуначеното тесто. Оставя се, докато увеличи обема си, като се оставя и място достатъчно, за да се вдига спокойно. Това ще отнеме около 1.30 - 2 часа.

Втасалото тесто се изсипва върху малко брашно и се дели на 10 равни части, ползва се кантарче. От парчетата тесто се оформя фитил с дължина около 70 см. Фитилите се сгъват на две и се усукват. Двата края се застъпват и се оформя геврек.

Козуначените гевречета се подреждат в тава с хартия за печене с разстояние едно от друго.

Оставят се да втасат отново за около 20-30 минути.

Втасалите гевречета се намазват с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио.

Поръсват се със захар на перли.

Пече се на 180 градуса за около 15/20 минути.

Източник: https://boutiquedekristina.comподобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар