Начин на приготвяне
В слънчев пролетен ден набираме от чисто място в градината жълтурчета, познати още като цветовете на глухарчето или радика. Измиваме ги хубаво и ги сипваме в тенджерка.
Към тях добавяме лимона, който предварително сме обелили от кората, и сме нарязали на кръгчета. Попарваме ги с 1 л вряла вода, която сме загряли на електрическа кана.
Захлупваме тенджерката с капак и оставяме да престои 12 часа (най-добре да ги попарим вечерта и те да си престояват цяла нощ).
След това ги прецеждаме през цедка, като изстискваме и цветчетата и лимона с ръка, за да си пуснат всичкия сок, и отмерваме билковия екстракт да е точно 1 л. Сипваме го отново в чиста тенджерка и добавяме 1 кг захар.
Разбъркваме и варим 1-2 часа до изпаряване на около половината количество от течността (понякога, ако прави пяна и се надига, също е знак за готово, но във всеки случай е различно, тъй като зависи от мощността на котлона).
Още горещо сипваме с черпаче в малките измити и подсушени бурканчета, с добре затварящи се капачки на винт. При сипването може да ни изглежда, сякаш е рядко за мед, но в последствие, като изстине в бурканчетата, ще се сгъсти!
Завинтваме и обръщаме напълнените бурканчетата наобратно и ги оставяме така, докато изстинат, за да може от топлото сами да се вакумират. И сме готови!
Невероятно вкусен сладък домашен мед от глухарчета! Дар от природата! Лесно, вкусно и полезно!
Виж също за какво е полезно глухарчето, корените от глухарче как се използват и как да си направиш чай от глухарче или сок от глухарче.
Коментари