Пуяк, печен в селска пещ

Биляна ВладоваБиляна ВладоваИноватор1964172533
13/05/2019
"Ароматен пуяк с манатарки може и в домашна фурна да приготвите, но опитвали ли сте да го направите в селска пещ "
Приготвяне50 мин.
Готвене540 мин.
Общо590 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо246
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • пуяк - 1 бр.
  • свинско було - 1 бр.
  • ориз - 200 г
  • сушени манатарки - 50 г
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуякът е най-добре да бъде домашен. В голям съд (кофа) се накисва в солена вода за поне 2-3 часа, а най-добре за 24, като периодично се сменя водата.

Манатарките се накисват в топла, но не гореща вода, за 30 минути.

Оризът се измива и се изсипва в тенджерка. Залива се с чаша до чаша и половина вода и се слага да заври на котлона. Манатарките се нарязват на дребно и се добавят към ориза. Щом поври 5- 7 минути, се отнема от котлона и се полива с малко зехтин. Поръсва се с черен пипер и сол. Разбърква се.

С тази смес се напълва пуякът, като преди това е вече сложен в тавата, в която ще се пече. Отворът, през който е пълнен, се зашива. Краката се завързват, за да не стърчат.

Завива се със свинското було. Ако няма такова, под крилцата се пъхат парчета сланина. Накрая се покрива с възможно най-дебелото фолио за печене и се пъха в добре опалената селска пещ. Пъха се и менче с вода. Пещта се запечатва.

Така се остава за 9-10 часа. Накрая се изважда пълненият пуяк със страхотен червеникав загар и се консумира с обилно количество студена бира.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар