Прасковки от стария тефтер на мама

Росица ПетроваРосица ПетроваГотвач218751332
18/05/2019
"От онези прасковки, които не може да наберете от градината на мама, но може да приготвите с нейна помощ "
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции70
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 190
  • Преглеждания за месеца7612
  • Преглеждания за седмицата85
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте много добре яйцата и захарта на пухкав крем.

Угасете в киселото мляко амонячната сода и содата бикарбонат. Прибавете ги към яйчената смес. След всеки добавен продукт разбърквайте добре. Следва да добавите олиото и ванилиите.

Пресейте брашното и добавете от него 6 чаени чаши. Останалото заделете за доомесване.

Ще се получи доста гъсто тесто, трудно за разбъркване.

Сложете тестото в хладилник, в съд с капак за 12 часа. Най-добре е да го направите вечерта.

На сутринта прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го доомесете с останалото брашно. В зависимост от големината на яйцата може да се наложи да добавите още съвсем малко брашно. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто.

Застелете две тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.

От тестото късайте малки топчета с големина на орех. След като оформите, сплескайте леко между дланите и ги наредете в тавите. Всяка тава печете в продължение на 10 минути, до леко зачервяване. При мен излезнаха 6 тави.

След като се охладят напълно започнете да издълбавате всяка една от изпечените половинки на прасковките. Най-добре става с остро и назъбено ножче.

Заделете всички трохи от издълбаването, те ще са необходими по-късно за направата на плънката.

Смелете орехите в машинка за мелене или блендер.

В купа сложете трохите, които предварително стрийте меджу дланите си. Добавете към тях орехите, пудрата захар и мекото масло. Разбъркайте добре, ще се получат влажни трохи.

Накрая прибавете прясното мляко.

Започнете да пълните прасковките, след което ги слепете две по две.

За боядисването и овалването със захар си пригответе две купи. В едната сложете около 500 мл вода. Към нея прибавете боята. Ползвах червена и оранжева сладкарска боя.

В друга купа сложете кристална захар. Потапяйте всяка праскова в боята, след което я поставяйте върху домакинска хартия, която да поеме излишната вода. След минута оваляйте обилно в захар.

Ако имате чемшир може да сложите и по едно листенце за по-добра визия.

Излезнаха 70 броя праскови, но може да станат повече или по-малко в зависимост от големината на топчетата, които печете.

Тази рецепта е доста трудоемка, но си заслужава, ако решите да отделите от времето си. Вкусът е винаги отличен.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
20.05.2019 12:18
Моето детство...
4
0
Светла
Светла
18.05.2019 14:38
Любим вкус от детството.
3
0