Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета.
В тенджера загрейте олиото и прибавете картофите, пържите за около 5 минути.
Прибавете нарязаните пресен лук и зелената чушка, продължете да пържите до леко омекване на зеленчука.
Прибавете обеления и настърган на едро ренде домат, червения пипер и разбърквате.
Налейте 5 ч.ч. топла вода, след като заври, намалете котлона на слабо, затворете капака на тенджерата и оставете да къкри за около 5 минути, след което добавяте добре измития и прецеден ориз, разбъркайте.
Оставете манджичката да къкри на бавен огън, при затворен капак, до готовност на ориза.
Посолете на вкус, поръсете с нарязания джоджен и черен пипер на вкус, разбъркайте и премахнете манджата от котлона, оставете при затворен капак да се задуши за около 10 минути преди сервиране.
Селската пролетна манджа е готова.