Начин на приготвяне
Дълбок тиган с незалепващо покритие.
Гъбите се обелват, почистват се с влажна домакинска хартия. Нарязват се на филийки, не е необходимо да са фини и тънки.
По принцип винаги отстранявам пънчетата на гъбите или ги срязвам до основата им - по избор е.
Сгорещява се зехтин около 4-5 с.л. в дълбок тиган. Прибавя се наситнен чесън, разбърква се за 15-20 сек, колкото да овкуси мазнината.
Прибавят се гъбите, разбъркват се и се оставят да се запържат под капак при периодично разбъркване около 10-12 мин, докато останат на мазнина. Подправят се с черен пипер и се посоляват.
Докато се готвят гъбите, се приготвя сместа за кюфтенцата от рикота.
В купа се изсипва рикотата, прибавя се яйцето, разбърква се, добавя се наситнен магданоз, малко сол, галетата и фино настърган пармезан. Разбърква се до еднородна смес.
Със сладоледена лъжица, около 2.5 - 3 см се загребва от сместа и се оформят топчета. Леко се притискат да станат малко по плоски, овалват се брашно и се подреждат, оставят се настрана.
След като гъбите са останали на мазнина, се налива виното, разбърква се за 1 мин, да остане само ароматът му. Между гъбите се подреждат кюфтенцата от рикота. Оставят се да се запържват, като много внимателно с дървена лъжица се обръщат и от другата страна, да получат лек загар.
Налива се сметаната, разбърква се за 1-2 мин и се изключва котлонът.
Сервира се с накъсани свежи листа босилек и настърган пармезан.
Източник: Fatto in casa da Benedetta