Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Турска Пица»Домашен лахмаджун

Домашен лахмаджун

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Домашен лахмаджун
Снимка: Н.Акифова
2 / 3
29/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"Ако не сте опитвали лахмаджун досега - време е, а ако сте му почитатели - това също е специално за вас"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 пак.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 3 в.ч хладка
  • За плънката
  • кайма - 500 г телешка (може и др.)
  • домати - 2 бр.
  • доматен концентрат - 1 с.л
  • чушки - 1 бр. зелена капия
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилитки
  • сол - 2 ч.л.
  • исот - 1ч.л.
  • лют червен пипер
  • магданоз
  • зехтин - 2 с.л
  • За сервиране
  • маруля
  • лук
  • сумак
  • лимони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес с Вас ще споделя една моя любима рецепта за лахмаджун.

Първо започваме с правенето на тестото. В една голяма тава пресяваме брашното. Правим по средата кладенче и слагаме малко вода, мая, сол и захар. Започваме малко по малко да месим, доливайки цялата вода. След като омесим тестото, го оставяме за два часа.

По това време започваме да правим плънката за лахмаджун.

За целта измиваме всички зеленчуци и ги слагаме в един чопър и хубаво разбъркваме, тоест накълцваме всичко, то става като каша, После сместа изсипваме в една купа и слагаме вътре сол, зехтин, червен лют пипер, исот, доматения концентрат и разбъркваме, най-накрая добавяме и телешка кайма.

След като всички вкусове са смесили хубаво, сместа слагаме в хладилник, малко да се стегне и да се слее вкусът на всичко.

След като е втасало тестото, правим малки топки. От цялото тесто излиза около 10 бр. Зависи от големината. С помощта на точилка разточваме тестото в желаната форма. След разточването на едната топка, минаваме на втората. Разточваме и втората топка, пускаме фурната на 200 градуса на вентилатор.

С помощта на една лъжица взимаме от смета и намазваме разточеното тесто хубаво. Една супена лъжица и половина от сместа е достатъчна за мен. След като са намазани и двете теста, взимаме тавата на фурната. Слагаме хартия за печене и слагаме лахмаджуните вътре, и печем в силно загрята фурна 10 минути.

Те, докато се изпичат, ние правим втората партида. Разточваме и намазваме със сместа от кайма и зеленчуци. След като се изпекат първите, ги изваждаме от фурната и ги покриваме с кърпа. За да не изстиват бързо, ние докато правим всичко.

След като приключи печенето, нарязвате марулята на дребно, после нарязвате и лука на полумесеци. Намачквате марулята със сумак и накрая изстисквате лимон отгоре.

Става уникално! Препоръчвам на всеки, който има време да си приготвя храна вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: