Начин на приготвяне
Днес с Вас ще споделя една моя любима рецепта за лахмаджун.
Първо започваме с правенето на тестото. В една голяма тава пресяваме брашното. Правим по средата кладенче и слагаме малко вода, мая, сол и захар. Започваме малко по малко да месим, доливайки цялата вода. След като омесим тестото, го оставяме за два часа.
По това време започваме да правим плънката за лахмаджун.
За целта измиваме всички зеленчуци и ги слагаме в един чопър и хубаво разбъркваме, тоест накълцваме всичко, то става като каша, После сместа изсипваме в една купа и слагаме вътре сол, зехтин, червен лют пипер, исот, доматения концентрат и разбъркваме, най-накрая добавяме и телешка кайма.
След като всички вкусове са смесили хубаво, сместа слагаме в хладилник, малко да се стегне и да се слее вкусът на всичко.
След като е втасало тестото, правим малки топки. От цялото тесто излиза около 10 бр. Зависи от големината. С помощта на точилка разточваме тестото в желаната форма. След разточването на едната топка, минаваме на втората. Разточваме и втората топка, пускаме фурната на 200 градуса на вентилатор.
С помощта на една лъжица взимаме от смета и намазваме разточеното тесто хубаво. Една супена лъжица и половина от сместа е достатъчна за мен. След като са намазани и двете теста, взимаме тавата на фурната. Слагаме хартия за печене и слагаме лахмаджуните вътре, и печем в силно загрята фурна 10 минути.
Те, докато се изпичат, ние правим втората партида. Разточваме и намазваме със сместа от кайма и зеленчуци. След като се изпекат първите, ги изваждаме от фурната и ги покриваме с кърпа. За да не изстиват бързо, ние докато правим всичко.
След като приключи печенето, нарязвате марулята на дребно, после нарязвате и лука на полумесеци. Намачквате марулята със сумак и накрая изстисквате лимон отгоре.
Става уникално! Препоръчвам на всеки, който има време да си приготвя храна вкъщи.