Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Лаврак в Папилот

Лаврак в Папилот

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лаврак в Папилот
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
38 мин.
Порции
2
"Разберете тайните на лаврака в Папилот в рецептата по-долу"

Необходими Продукти

  • лаврак - 300 - 350 г филета с кожа
  • зехтин - 6 - 7 с.л. + за поръсване накрая
  • тиквички - 1/2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • чери домати - 4 - 6 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • гъби шийтаке - 6 бр. (или други по избор)
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да сготвиш нещо в Папилот е техника в кулинарията, която на всички ни е позната отдавна, но може би не с това име. Представлява печене във фурна или готвене на пара, като продуктите предварително се завиват в пергаментова хартия и се прави пакетче, в което те се задушават едновременно и така се запазват в тях всички аромати.

Към това може да причислим и готвенето със завиване на продуктите с алуминиево фолио, на същия принцип е, но не и така здравословно както с хартията.

Ето и едно предложение за вкусен лаврак в Папилот със зеленчуци. С малко продукти и съвсем обикновенни, без подправки постигаме страхотен вкус и аромат.

Почистете рибните филета от костици, ако има такива, измийте и подсушете. Взависимост от големината им, при този грамаж може да имате 4 или 6 тънки и крехки филенца.

Почистете зеленчуците и нарежете моркова, чушката, чесъна и тиквичката на много тънки филийки, гъбите и доматките разполовени. По желание може да си добавите друг любим зеленчук или да замените някой от посочените с друг по ваш вкус. Само трябва да се съобразите с времето за готвене на рибата, за да съвпада с тази на зеленчука.

Разстелете две парчета кухненска хартия за печене с размери 42х38 см. Поръсете всяко със зехтин в средата, там където ще разполагате продуктите.

Разпределете зеленчуците, поръсете още веднъж със зехтин и сол, а отгоре положете филетата от лаврак с кожата надолу. Посолете и него и сгънете хартията първо откъм двата противоположни края застъпвайки ги, после и другите два и запечатайте добре.

Сложете пакетчетата в тава и печете на 200 градуса за 25-28 минути взависимост от дебелината на рибата.

Прието е готовите риби в папилот да се поднесат на момента, както са си запечатани, и всеки на масата да разгърне своето пакетче. Ефектно е и е красиво, стига да не се бави човек, защото ако твърде дълго лавракът остане в хартията ще продължава да се готви.

Може и да се поднесат като леко се разтворят пакетите и се гарнира с парченца лимон и поръска от зехтин.

Опитайте - лесно, вкусно и здравословно е!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: