Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана масленица с кашкавал

Усукана масленица с кашкавал

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Усукана масленица с кашкавал5 / 5
28/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Колкото по-усукана е масленицата, толкова по-вкусна ще стане, не го ли знаехте"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - около 800 г
  • масло - 80 г меко за намазване на корите
  • кашкавал - 80 г настърган
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване (може и без)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте.

Затоплете млякото, добавете захарта и натрошената мая, разбъркайте, докато се разтворят.

Сипете разтворената мая при брашното и прибавете разбитите яйце и белтък, олиото и оцета, замесете меко тесто. Завийте тестото със стреч фолио и оставете на топло да втаса.

Премесете втасалото тесто и го разделете на 4 еднакви по големина топки. Всяка топка разточете на тънка кора, подредете корите върху хартия за печене, като между тях мажете с мекото масло.

Между 2-рата и 3-тата кора поръсвате настъргания на едро ренде кашкавал, последната кора не мажете.

Маркирайте средата на така подредените кори с чаша. С нож за пица, разрежете на 12 триъгълника, като спирате рязането на маркирания кръг от чашата. Усучете един от триъгълниците и го завийте на охлюв върху центъра на масленицата (върху маркировката от чашата).

По същия начин усуквате (едно по едно) останалите триъгълни парчета и ги завивате на охлюв около първото навито парче.

Преместете масленицата в тава с помощта на хартията за печене, ако ви е останало масло, разтопете и намажете масленицата с него.

Оставете на топло тавата за 30 минути да се надигне масленицата, намажете я с разбитите жълтък и прясно мляко и ако желаете, поръсете със сусам.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути до готовност.

Готовата масленица с кашкавал, покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след което сервирате топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не са дадени продуктите като количество а само изброени на сляпо.
Новобранец няма да може да я приготви
12.03.2022 13:48