Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш с пиле и гъби

Киш с пиле и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Киш с пиле и гъби8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Забравете за всички пици, за пеканки и други - представяме ви Негово Величество киш с пиле и гъби"

Необходими Продукти

  • Маслен блат
  • брашно - 150 г
  • масло - 65 г
  • вода - 35 мл
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • Плънка за киш
  • яйца - 3 бр. големи (XL)
  • прясно мляко - 250 мл
  • сметана - 70 г готварска
  • гъби - 180 - 200 г кафява печурка или шийтаке
  • пилешки гърди - 1 бр. (не много големи)
  • ементал - 150 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За масления блат сипете в купа брашното с бакпулвера и щипките захар и сол. Нарежете вътре маслото на парченца, за предпочитане да e твърдо.

С пръсти втривайте до получаване на трохи, а след това налейте водата и обединете трохите в гладко тесто.

Разточете върху набрашнен плот на много тънка кръгла кора. Тя трябва да е достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените (поне 2 см.) на форма за киш или тарт с диаметър 26 см. Ако е с падащо дъно, би било чудесно улеснение, но не е задължително.

Ако изпитате затруднение да прехвърлите тънката кора във формата има и друг вариант. Тъй като тестото не е твърдо, то позволява да го разстелите вътре във формата директно с пръсти. В този случай се старайте да е равномерно и хубаво прилепнало по стените и ръбчетата.

Надупчете блата с вилица на места и приберете в хладилник или фризер докато приготвяте плънката. Включете и фурната да загрява до 180 градуса.

Почистете гъбите и пилешкото месо, ако има ципички. Нарежете ги на малки кубчета и сотирайте на силен огън в зехтина с малко сол и черен пипер. Когато пилето побелее дръпнете от огъня.

Разбийте яйцата с две щипки сол и към тях налейте млякото и сметаната.

Върху охладения блат разпределете месото с гъбите, поръсете с настърган ементал, залейте с яйчено- млечната смес и отгоре настържете останалия ементал. Може да заместител и с обикновен кашкавал, както и да си сложите повечко, ако обичате.

Пъхнете в загрятата фурна и печете около 25-30 минути или до приятен златист загар.

Поднесете този невероятен киш топъл за похапване по всяко време на деня.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mira
Mira
Браво! Много добра рецепта! Може да се импровизира с плънката, но ако се спазят основните стъпки резултатът е много добър. Благодаря на автора!
17.12.2023 21:08
1
1
Покажи всички подкоментари