Начин на приготвяне
Сложете картофките да се сварят в леко подсолена вода. Предварително ги измийте много старателно, защото могат да се консумират и с кожичката.
През това време почистете стъблата от пореч и нарежете на парчета с дължина около 5 см. Почистването става най-лесно с твърда четка или чиста гъбичка, с която се изстъргва фината покривна кожичка от стъблото. Може и да се забелва с нож, но според мен е по-трудно, тъй като се накъсва и се губи повече време.
Ако ви е трудно да откриете пореч, може да заместите с артишок, който има сходен вкус и е също толкова полезен.
Почистените, измити и нарязани стъбълца сложете при картофите, да се варят, добавяйки лъжица винен оцет. Ако вече са готови, може да извадите, за да не се преварят и по желание да си ги обелите.
Пореч се вари за кратко, до омекване - около 10 минути в зависимост от дебелината на стъблата. Долива се вода, колкото е нужно, ако нивото и е намаляло. Трябва винаги да има около 1.3-5 л. течност в тенджерата.
В отделен малък съд загрейте зехтина на умерен огън и в него запържете чесъна, нарязан на филийки. След като пусне аромата си, сложете филираните бадеми, а след секунди - и бадемовото брашно.
Бъркайте, докато добие светло карамелен цвят, но в никакъв случай не позволявайте да загаря нито чесънът, нито бадемите. За още повече сгъстяване на соса, можете да си добавите и лъжица обикновено брашно, която също се запържва в мазнината.
Сипете последователно и при непрестанно разбъркване 3-4 черпака от врящия бульон с пореч и сипете всичко в голямата тенджерка при останалия бульон. Бъркайте бързо, за да се получи гладък сос. Подправете със сол, пушен пипер и мащерка, сложете картофите и оставете да покъкри на слаб огън 10 минути.
Готовата манджа поднесете топла, поръсена със свеж или сушен магданоз и по желание с още филирани бадеми.
Изненадващо вкусна и много полезна картофена манджа - картофи с пореч и бадемов сос!
Добър апетит!