Начин на приготвяне
Измитите и почистени от семена чушки и камби нарязваме на парченца.
Карфиол накъсваме на розички, а доматите режем на резенчета.
Зелето и кервиза нарязваме на едро, а морковите на шайби.
Ако прибавяме гулия, трябва предварително да я обелим.
Поставяме нарязания зеленчук в широк съд и го посипваме със солта и захарта.
Разбъркваме добре съставките и покриваме със стреч фолио. Оставяме зеленчуците да престоят 24 часа в хладно помещение.
На следващия ден ги пресипваме в съд за съхранението - трилитрови буркани, бидонче, кофа с капак или пък дървено каче.
Отцеждаме отделилата се течност и я смесваме с оцета в емайлирана тенджера.
Прибавяме подправките и след като маринатата заври, отстраняване съда от котлона и го оставяме да се охлади.
Олиото загряваме в съд, като прибавяме коричка хляб в него.
След като са охлади, го смесваме с марината.
Стритият аспирин разтваряме в малко студена вода. Изсипваме го в маринатата, която задължително трябва да е студена.
С нея заливаме зеленчуците, независимо в какъв съд са, като ги разбъркваме всеки ден през първата седмица.
Маринованите зеленчуци в буркани са готови за 8-12 дни.
Коментари